Για το πιάτο
Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τις φακές, τα λαχανικά, το ρύζι και τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να χυλώνουν οι φακές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τσάιβς, το λάδι τρούφας και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αλατίζουμε αν χρειάζεται και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον ηλιόσπορο.
Για τις μαγειρεμένες φακές beluga
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το μπέικον για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε τον ζωμό, τις φακές, το θυμάρι και τη δάφνη, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αλατίζουμε τον ζωμό ώστε να είναι εύγευστος και αφήνουμε τις φακές να κρυώσουν μέσα στον ζωμό τους. Διατηρούμε στο ψυγείο με τον ζωμό. Σουρώνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε.
Για τις μαγειρεμένες ψιλές φακές
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το μπέικον για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε τον ζωμό, τις φακές, το θυμάρι και τη δάφνη, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αλατίζουμε τον ζωμό ώστε να είναι εύγευστος και αφήνουμε τις φακές να κρυώσουν μέσα στον ζωμό τους. Διατηρούμε στο ψυγείο με τον ζωμό. Σουρώνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε.
Σχόλια