ΜΑΣΤΙΧΑ

ΜΑΣΤΙΧΑ

Ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο. Για να εξαχθεί χαράσσεται ο κορμός των μαστιχόδεντρων και η μαστίχα που εξέρχεται από τις εγκοπές συλλέγεται, καθαρίζεται και διατίθεται στο εμπόριο σε μορφή δακρύων μαστίχας, τα οποία πρέπει να περιέχουν πινέλιο σε ποσοστό 3% . Το φυτό της μαστίχας είναι ένα είδος θάμνου, που ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Όμως, αν και οι υπόλοιποι σκίνοι μοιάζουν πολύ με τους σκίνους της Χίου, παράγουν ελάχιστα ή καθόλου μαστίχα. Έτσι, το νησί της Χίου, και μάλιστα μόνο το νότιο τμήμα του, είναι το μόνο μέρος της γης όπου ευδοκιμεί αυτή η ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus var. Chia). Αυτό μάλλον οφείλεται στην ιδιαίτερη σύσταση (ηφαιστιογενή) του εδάφους της νότιας Χίου σε συνδυασμό με το κλίμα του νησιού. Η Μαστίχα Χίου από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Η Μαστίχα της Χίου αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Έχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής. Την χρησιμοποιούσαν ακόμη στην κοσμετολογία, για καθαρισμό του προσώπου και του σώματος. Συμμετείχε ως δραστικό συστατικό σε μια σειρά από φαρμακευτικές συνταγές και ιατροσόφια, που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί στις διεθνείς φαρμακοποιίες. Έχει επίσης καταγραφεί στη διάρκεια των αιώνων, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων της στην υγεία του ανθρώπου και τη συμβολή στην ανακούφιση από διάφορες ασθένειες. Σήμερα, έχει εκτεταμένες εφαρμογές και χρήσεις, τόσο στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, όσο στην φαρμακευτική και χημική βιομηχανία και στην παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία, στα παγωτά, τις τσίχλες, τα λικέρ κ.α. Βασικό συστατικό του «υποβρυχίου», του παγωτού καϊμάκι, του τσουρεκιού. Λιώστε τη σε σκόνη και προσθέστε λίγη ζάχαρη πριν τη χρησιμοποιήσετε. Η χρήση της είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένη και στην φαρμακευτική, στη χημική βιομηχανία και στην παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων. Η καλύτερη περίοδος συγκομιδής της είναι από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER