Δημητριακό το οποίο ανήκει στα σιτηρά. Κατάγεται από την αμερικάνικη ήπειρο, όπου ήδη πριν από 5.500 χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Η σπουδαιότητά του στη διατροφική αλυσίδα είναι πολύ σημαντική και χρησιμοποιείται σε πολλά εδέσματα. Από αυτό παράγονται πολλά δευτερογενή προϊόντα, όπως αλεύρι, γλυκαντικές ουσίες, ζωοτροφές και άμυλο. Στην αγορά διατίθεται σε μορφή ρόκας, καθώς επίσης και σε σπόρους κατεψυγμένους ή σε κονσέρβα. Το καλαμπόκι τρώγεται συχνά βρασμένο ή στη σχάρα συνοδευμένο με βούτυρο.