Τα ζυμαρικά είναι προϊόντα που παράγονται από σιμιγδάλι ή αλεύρι από σκληρό σιτάρι και νερό και τα οποία ξηραίνονται σε ειδικούς χώρους μέχρις ότου να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε υγρασία. Τα ζυμαρικά είναι το περισσότερο διαδεδομένο είδος διατροφής σε όλη την υφήλιο και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης. Πρώτη στην κατανάλωση ζυμαρικών είναι η Ιταλία. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους είναι ότι διατηρούνται εύκολα και για μακρό σχετικά χρονικό διάστημα, μαγειρεύονται σύντομα, είναι εύπεπτα και είναι προσιτά από άποψη τιμής. Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 700 διαφορετικά σχήματα ζυμαρικών, από το γνωστό σπαγγέτι έως τα κοχύλια, μια λίστα ατελείωτη. Τα ασιατικά νουντλς, το κουσκούς, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες συγκαταλέγονται επίσης στη λίστα με τα ζυμαρικά.