Αυγά με πατάτες "αλλιώς"

Αυγά με πατάτες "αλλιώς"

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.6 (37 votes)

INGREDIENTS

Για την κρέμα παρμεζάνας

  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος

Για τα κρουτόν πάπρικας

  • 200 γρ. ψωμί χωριάτικο, την ψίχα, σε κύβους
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 5 γρ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι

Για τα τσιπς πατάτας "άχυρο"

  • πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες με μαντολίνο σε πολύ λεπτά στικ
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το τελείωμα του πιάτου

  • 80 γρ. βούτυρο
  • 8 αυγά
  • 80 γρ. κρέμα παρμεζάνας
  • κρουτόν πάπρικας
  • 100 γρ. τσιπς πατάτας “άχυρο”
  • 40 γρ. προσούτο, τραγανό
  • 40 γρ. ντοματίνια, ψητά
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανός, τα φύλλα
  • αλάτι

DIRECTIONS

Για την κρέμα παρμεζάνας

Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το 1/3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την παρμεζάνα. Μ' ένα σύρμα, ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τα κρουτόν πάπρικας

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αλατίζουμε και τα βάζουμε σ' ένα ταψί, που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι τα κρουτόν να γίνουν τραγανά εξωτερικά και στο κέντρο να είναι λίγο μαλακά.

Για τα τσιπς πατάτας "άχυρο"

Ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα και το θερμαίνουμε στους 140° C. Ξεπλένουμε τα στικ πατάτας σε άφθονο νερό, σουρώνουμε και στεγνώνουμε καλά. Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. 

Για το τελείωμα του πιάτου

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Σπάμε τα αυγά μέσα στο τηγάνι και τα μαγειρεύουμε, μέχρι ν' ασπρίσει ελαφρώς το ασπράδι. Τοποθετούμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C και ψήνουμε, μέχρι να πήξει το ασπράδι και ο κρόκος να είναι μελάτος. Αποσύρουμε το τηγάνι από τον φούρνο, αλατίζουμε και περιχύνουμε τα αυγά με την κρέμα παρμεζάνας. Βάζουμε από πάνω τα κρουτόν, τα ντοματίνια, το τραγανό προσούτο και τα τσιπς της πατάτας. Σερβίρουμε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα του μαϊντανού.

Για την κρέμα παρμεζάνας

  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος

Για τα κρουτόν πάπρικας

  • 200 γρ. ψωμί χωριάτικο, την ψίχα, σε κύβους
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 5 γρ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι

Για τα τσιπς πατάτας "άχυρο"

  • πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες με μαντολίνο σε πολύ λεπτά στικ
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το τελείωμα του πιάτου

  • 80 γρ. βούτυρο
  • 8 αυγά
  • 80 γρ. κρέμα παρμεζάνας
  • κρουτόν πάπρικας
  • 100 γρ. τσιπς πατάτας “άχυρο”
  • 40 γρ. προσούτο, τραγανό
  • 40 γρ. ντοματίνια, ψητά
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανός, τα φύλλα
  • αλάτι

Για την κρέμα παρμεζάνας

Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το 1/3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την παρμεζάνα. Μ' ένα σύρμα, ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τα κρουτόν πάπρικας

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αλατίζουμε και τα βάζουμε σ' ένα ταψί, που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι τα κρουτόν να γίνουν τραγανά εξωτερικά και στο κέντρο να είναι λίγο μαλακά.

Για τα τσιπς πατάτας "άχυρο"

Ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα και το θερμαίνουμε στους 140° C. Ξεπλένουμε τα στικ πατάτας σε άφθονο νερό, σουρώνουμε και στεγνώνουμε καλά. Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. 

Για το τελείωμα του πιάτου

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Σπάμε τα αυγά μέσα στο τηγάνι και τα μαγειρεύουμε, μέχρι ν' ασπρίσει ελαφρώς το ασπράδι. Τοποθετούμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C και ψήνουμε, μέχρι να πήξει το ασπράδι και ο κρόκος να είναι μελάτος. Αποσύρουμε το τηγάνι από τον φούρνο, αλατίζουμε και περιχύνουμε τα αυγά με την κρέμα παρμεζάνας. Βάζουμε από πάνω τα κρουτόν, τα ντοματίνια, το τραγανό προσούτο και τα τσιπς της πατάτας. Σερβίρουμε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα του μαϊντανού.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner