Semillon

Semillon

Προέλευση
Λευκή ποικιλία με καταγωγή από το Μπορντό της Γαλλίας. Καλλιεργείται σε διάφορες αμπελουργικές ζώνες του πλανήτη, με κυρίαρχες τη Γαλλία και την Αυστραλία, ενώ επίσης σημαντικές οινοποιήσεις δίνουν η  Ν. Ζηλανδία, η Ν. Αφρική, η Χιλή, η Καλιφόρνια και ο Καναδάς.

Αρώματα
Τα αρώματά του διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειας και τη μέθοδο οινοποίησης.  Έτσι, είναι απλό και ουδέτερο στη μύτη όταν είναι νεαρό. Στα δροσερά κλίματα, τα αρώματα θυμίζουν συνήθως γρασίδι, σπαράγγια, πράσινο μήλο, χόρτα και λεμόνι. Στα ξηροθερμικά κλίματα κυριαρχούν τα πιο ώριμα αρώματα του μήλου,  του γκρέιπφρουτ, των εξωτικών φρούτων και του κεριού. Παλαιωμένο αναδύει μέλι, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, σταφίδες και μαρμελάδα.

Στόμα
Πλούσιο στόμα, με χαμηλή προς μέτρια οξύτητα και περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η ποικιλία παράγει τόσο ξηρά όσο και γλυκά κρασιά.  Έχει βασικό ρόλο στα λευκά κρασιά του Bordeaux, παρέχοντας πλούσια δομή, όμορφα αρώματα και γεύσεις ψημένων φρούτων.

Γενικές πληροφορίες
Πρόσφατα έχει γίνει διάσημο με την ξηρή του μορφή σε περιοχές όπως η Chile, South Africa και Washington State.  Στην  Αυστραλία (Hunter Valley) έχουν παραχθεί καταπληκτικά ξηρά κρασιά, με στρογγυλή δομή και με πολύπλοκα αρώματα κίτρου, ελαιώδη φρούτων και νότες μελιού και κεριού. Η Γαλλία υπερέχει στο πεδίο των γλυκών Sémillon. Τα μεγάλα Semillon παλαιώνουν για χρόνια. Το ξηρό κρασί της ποικιλίας συνοδεύει καπνιστό ψάρι (πέστροφα, μπακαλιάρο, σκουμπρί) ενώ το γλυκό της κρασί ταιριάζει με λιπαρά πατέ ή τάρτες (tarte tatin).

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner