Συμβουλές για τη φωτιά και τη θερμοκρασία όταν ψήνουμε στη σχάρα

Συμβουλές για τη  φωτιά και τη θερμοκρασία όταν ψήνουμε στη σχάρα

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες σημαντικές συμβουλές για ψήσιμο στη σχάρα.

Ο έλεγχος της φωτιάς και της θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντικός στο ψήσιμο στη σχάρα. Για να ελέγξουμε λοιπόν αυτά τα δύο θα πρέπει καταρχήν να ανάψουμε μια φωτιά που θα την αφήσουμε να «κάτσει», όπως λέγεται, δηλαδή τα κάρβουνα να αποκτήσουν μια ομοιόμορφη γκρι απόχρωση σε όλη τους την επιφάνεια.

Η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν τα κάρβουνα αφού «κάτσουν» και απλωθούν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη συνολική επιφάνεια που θα έχουν τα τρόφιμα που θέλουμε να ψήσουμε.

Για να πετύχουμε σωστό ψήσιμο και κατανομή της θερμοκρασίας, θα πρέπει να μοιράσουμε την επιφάνεια του ψησίματος σε δύο ζώνες, στην κρύα και τη ζεστή. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με δύο τρόπους.

• Ο πρώτος είναι να αυξήσουμε την ποσότητα της θράκας αυξάνοντας το συνολικό πάχος της. Μειώνοντας το πάχος σταδιακά δημιουργούμε μικρότερη ένταση στη φωτιά και άρα την κρύα ζώνη.

• Ο δεύτερος τρόπος είναι να αυξομειώνουμε την απόσταση του τροφίμου από τη σχάρα, εφόσον βέβαια η σχάρα μας έχει αυτή τη δυνατότητα.

Γιατί όμως χρειαζόμαστε 2 ζώνες;  Τα τρόφιμα που ψήνονται στη σχάρα παίρνουν τη νοστιμιά τους από την αλλαγή που επιφέρει στην εξωτερική τους επιφάνεια (έντονο χρώμα) η υψηλή θερμοκρασία. Για να ψηθεί όμως το τρόφιμο και εσωτερικά χωρίς να απανθρακωθεί εξωτερικά, θα πρέπει να συνεχίσει το ψήσιμο σε μικρότερη θερμοκρασία, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δεύτερη, πιο κρύα ζώνη ψησίματος.

Για να ελέγξουμε αν έχουμε πετύχει τη σωστή θερμοκρασία ψησίματος, αρκεί να κάνουμε ένα απλό τεστ. Αν τοποθετήσουμε το χέρι μας σε μια απόσταση δέκα εκατοστών περίπου από τη ζεστή ζώνη, θα πρέπει να μην μπορούμε να το κρατήσουμε για περισσότερο από 1-2 δευτερόλεπτα. Για την κρύα ζώνη θα πρέπει να ισχύει το ίδιο για 4-5 δευτερόλεπτα.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner