ΚΟΥΚΙΑ

Όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Τρώγονται μαγειρεμένα, χλωρά ή ξερά. Η καταγωγή του οσπρίου είναι από την Ασία.

Τα κουκιά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο, γνωστή ως κυάμωση, που εκδηλώνεται ως αιμολυτική αναιμία και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα που έχουν, λόγω κληρονομικότητας, έλλειψη του ενζύμου G6PD.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες, όπως «τα κουκιά Σεβίλλης» με τους μέτριους καρπούς , «τα πρώιμα Χίου», με τα πλατιά σπόρια , «τα φούλια» με μικρούς καρπούς που συνήθως δίνονται σε ζωοτροφές, τα «κοινά κουκιά» με κοντό καρπό και μεγάλα αλλά λίγα σπόρια και άλλες. Έχουν γεύση ξηρών καρπών και κρεμώδη υφή. Χρησιμοποιούνται πολύ στη μεσογειακή και μεσανατολική κουζίνα.

Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 40’.

Στο εξαιρετικής αισθητικής βιβλίο "Ψωμί & Αλάτι – The Cookbook", ο Γιάννης Λουκάκος «φωτογραφίζει» το φαγητό και τη φιλοσοφία του βραβευμένου εστιατορίου "Ψωμί & Αλάτι", στο οποίο είναι σεφ και συνιδιοκτήτης. 
Επισκεφθείτε μας στο Εστιατόριο Ψωμί & Αλάτι
Μάθετε περισσότερα
Copyright © 2012 - 2014 yiannislucacos.gr
Όροι Χρήσης