ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ

Μαγειρικό βότανο με έντονο άρωμα που προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη.

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Artemisia dracunculus (Αρτεμισία η δρακόντια) . Η ονομασία «εστραγκόν» είναι γαλλικής προέλευσης ενώ στα αγγλικά αποδίδεται ως «τάραγκον».

Το εστραγκόν χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και προσφέρει πολύ ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.  Είναι ένα από τα υλικά στο μείγμα των αρωματικών fines herbes της Γαλλικής κουζίνας και βασικό συστατικό στη σάλτσα μπεαρνέζ. Γενικότερα χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες αλλά και σούπες. Ταιριάζει εξαιρετικά με ψάρια, πουλερικά, εντόσθια και πιάτα αυγών, ενώ αρωματίζει ωραία το ξίδι λευκού κρασιού.

Το εστραγκόν έχει ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει ελαφρά αυτή του γλυκάνισου. Για να το απολαύσετε, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε με μέτρο στο φαγητό και να αποφύγετε τις υπερβολές στην ποσότητα. Για την καλύτερη αξιοποίηση των γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών του, πρέπει να το προσθέσετε προς το τέλος του μαγειρέματος.  Όταν μαγειρεύεται πολύ, δεν δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Μπορείτε να το βρείτε σε φρέσκια αλλά και αποξηραμένη μορφή. Προτιμήστε την πρώτη, καθώς τα τρυφερά φύλλα του φρέσκου εστραγκόν προσδίδουν πολύ περισσότερη γεύση και άρωμα.

Στο εξαιρετικής αισθητικής βιβλίο "Ψωμί & Αλάτι – The Cookbook", ο Γιάννης Λουκάκος «φωτογραφίζει» το φαγητό και τη φιλοσοφία του βραβευμένου εστιατορίου "Ψωμί & Αλάτι", στο οποίο είναι σεφ και συνιδιοκτήτης. 
Επισκεφθείτε μας στο Εστιατόριο Ψωμί & Αλάτι
Μάθετε περισσότερα
Copyright © 2012 - 2014 yiannislucacos.gr
Όροι Χρήσης