ΦΑΒΑ

ΦΑΒΑ

«Φάβα» έχει επικρατήσει να λέγεται ο καρπός του φυτού «λαθούρι». Μετά την αποξήρανσή του, θρυμματίζεται και μαγειρεύεται για να δώσει το γνωστό ομώνυμο πιάτο.

Το λαθούρι είναι ένα όσπριο που δεν συναντάμε συχνά στον ελλαδικό χώρο. Ευδοκιμεί σε άνυδρες περιοχές, όπως τα νησιά του Αιγαίου.  Γνωστότερη είναι η φάβα της Σαντορίνης.
Ως όσπριο, έχει μεγάλη θρεπτική αξία. 

Συνήθως η φάβα συναντάται ως ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο.  Επίσης συνηθίζεται σκέτη ή «παντρεμένη» όπως λέγεται, με τσιγαρισμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο και κάππαρη.

Ωστόσο, ως «φάβα» αναφέρεται στην ιστορία μας γενικότερα το είδος του φαγητού που παρασκευάζεται από κάποιο ή κάποια όσπρια και χαρακτηρίζεται από την πυκνή, χυλώδη σύστασή του.  Κατ’ αυτήν τη λογική, σχεδόν όλα τα γνωστά μας όσπρια, εφόσον βράσουν καλά σε πολύ νερό, φτάνουν να χυλώσουν δίνοντας το φαγητό που μας είναι γνωστό ως φάβα. Γι’αυτό συχνά συσκευάζονται και κυκλοφορούν για  «φάβα» και άλλα όσπρια, όπως π.χ. κίτρινο μπιζέλι ή σπέρματα αρακά. 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner