Πώς να αχνίσουμε στον ατμό – Το άχνισμα στον ατμό ως ένας βασικός τρόπος ψησίματος

Πώς να αχνίσουμε στον ατμό – Το άχνισμα στον ατμό ως ένας βασικός τρόπος ψησίματος

Ο ατμός είναι από τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, καθώς με αυτόν τα τρόφιμα κρατούν σε μεγάλο βαθμό τα θρεπτικά τους συστατικά και δεν απορροφούν έξτρα θερμίδες από λιπαρές ουσίες. Επίσης, το μαγείρεμα στον ατμό διατηρεί στο ακέραιο τη γεύση του τροφίμου και το κρατάει ζουμερό.


Τρόφιμα κατάλληλα για μαγείρεμα στον ατμό είναι:

• Κρεατικά : μαλακά κομμάτια, κυρίως φιλέτα

• Ψαρικά : ολόκληρα μικρού μεγέθους ή φιλέτα

• Λαχανικά, κομμένα

• Ρύζι : χρησιμοποιείται πολύ στην ασιατική κουζίνα.


Οι σάλτσες που συνοδεύουν τα τρόφιμα ατμού παρασκευάζονται χωριστά. Για αυτές, είναι πολύ βασικό να έχουμε πάντα υπόψη ότι δεν θα πρέπει να υπερισχύουν της απλής γεύσης ενός τροφίμου στον ατμό.


Μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή αυτής της μεθόδου είναι το μαγείρεμα στη λαδόκολλα ή en papillote, όπως είναι ο γαλλικός όρος. Σε αυτήν την περίπτωση, το τρόφιμο «συσκευάζεται» στη λαδόκολλα και ψήνεται στον φούρνο. Επειδή ο ατμός που παράγεται δεν μπορεί να δραπετεύσει από κάπου, το φαγητό ψήνεται στο ζουμί του, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ ζουμερό και γευστικό.

Όταν μαγειρεύουμε στον ατμό, η θερμότητα μεταδίδεται στο τρόφιμο μέσω αυτού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους.

  • Ο πρώτος είναι η χρήση φούρνου ατμού, όπου διοχετεύεται ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Ο δεύτερος, που είναι και ο πιο πρακτικός για οικιακές συνθήκες, περιγράφεται στα βήματα που ακολουθούν.

 

Δείτε τα βήματα της διαδικασίας, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.

  1. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να σιγοβράζει.

    Το νερό μπορεί να αρωματιστεί με αρωματικά λαχανικά, βότανα ή μπαχαρικά.

    step
  2. Τοποθετούμε ένα τρυπητό σκεύος που εφαρμόζει ακριβώς πάνω στην κατσαρόλα.

    Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες λύσεις για τέτοια σκεύη. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα καλαθάκια μπαμπού που βρίσκουμε στην κινέζικη κουζίνα.

    step
  3.  Τοποθετούμε το τρόφιμο μέσα στο τρυπητό σκεύος.

    step
  4. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το τρόφιμο.

    Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε αρωματικά υγρά ή χυμούς φρούτων, αρωματικά λαχανικά, μπαχαρικά κ.λπ.

    step
  5.  Τοποθετούμε το κατάλληλο καπάκι στο σκεύος που περιέχει το τρόφιμο ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, ώστε να μη φεύγει ο ατμός.

    step
  6. Μαγειρεύουμε για όσο χρειαστεί.

    step

The Seminar Project

Κάθε Hands-on μάθημα μαγειρικής στο The Seminar Project υπόσχεται μια ευχάριστη και απόλυτα δημιουργική εμπειρία!
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER