Αγιωργίτικο

Αγιωργίτικο

Προέλευση
Ερυθρή ποικιλία. Κατάγεται από την Νεμέα, όπου παράγονται και οίνοι ΟΠΑΠ. Το όνομά της φαίνεται να προκύπτει από την ονομασία του οικισμού της περιοχής Άγιος Γεώργιος. Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας πάντως συνδέεται εξ αρχαιοτάτων χρόνων με την καλλιέργεια και οινοποίηση και εξακολουθεί σήμερα, αποτελώντας την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας.

Αρώματα
Έντονα αρώματα κερασιού, δαμάσκηνου και μπαχαρικών, με κυρίαρχα την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Στόμα
Μέτρια οξύτητα, βελούδινη  αίσθηση και σχετικά μαλακές τανίνες.

Γενικές πληροφορίες
Τα τελευταία χρόνια η ποικιλία καλλιεργείται και στη βόρεια Ελλάδα. Το κρασί που παράγεται, διαμορφώνει το χαρακτήρα του ανάλογα με το έδαφος και την τοποθεσία. Έτσι, το υψόμετρο, το έδαφος και οι στρεμματικές αποδόσεις, που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην ποιότητα και το στιλ των κρασιών που θα δοκιμάσουμε από την συγκεκριμένη ποικιλία. Πιο συγκεκριμένα, η καλλιέργεια της σε μικρό υψόμετρο (≥400m) οδηγεί σε γλυκά κρασιά. Σε μέτριο υψόμετρο (400m-600m) δίνει υψηλόβαθμους οίνους, καλής οξύτητας, πλούσιους σε χρώμα και με καλές τανίνες. Σε μεγάλο υψόμετρο (≤600m) δίνει θαυμάσια rose ξηρά κρασιά.
 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner