Διάλυμα δύο υγρών τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν σμίγουν, όπως για παράδειγμα το λάδι και το νερό. Όταν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και διαδικασίες τα κάνουμε να σμίξουν, τότε λέμε πως έχει δημιουργηθεί ένα γαλάκτωμα. Γαλάκτωμα μπορεί να είναι ένα λαδόξιδο ή μια βινεγκρέτ, αλλά και η μαγιονέζα. Τα γαλακτώματα κατατάσσονται ανάλογα με τον χρόνο που διαρκούν σε προσωρινά, τα οποία χωρίζουν σχετικά γρήγορα από τη στιγμή που θα φτιαχτούν, και σε ημι-μόνιμα ή μόνιμα, όταν η ένωση κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.