
Για τη μαρμελάδα
Πλένουμε γρήγορα, χωρίς να τα πολυανακατεύουμε, ολόκληρα τα σύκα ώριμα. Τα κόβουμε στα τέσσερα μαζί με το φλοιό και τους ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Σπάμε το τζίντερ με τον μπάτη ή με την επιφάνεια ένος δυνατού μαχαιριού (όχι με την κόψη) και το προσθέτουμε στα σύκα. Αφήνουμε 12 ώρες να μαριναριστούν.
Στην κατσαρόλα, μετά το μαρινάρισμα, πρέπει να έχουμε υγρά που να καλυπτούν τα φρούτα κατά 1 εκ. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό.
Βάζουμε κατευθείαν την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά, για πολλή ώρα. Όσο πιο σιγανή η φωτιά, τόσο το καλύτερο. Ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να δέσει το υγρό σαν σιρόπι (σαν το σιρόπι του μπακλαβά). Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με τη θερμότητα θα δέσει και άλλο και στο ψυγείο ακόμα περισσότερο.
Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και χοντροσπάμε το πιπέρι και τα ρίχνουμε μες στην μαρμελάδα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε γυάλινα βαζάκια. Κλείνουμε. Βράζουμε τα βαζάκια σε κατσαρόλα με νερό για 20 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό για να αποστειρωθούν. Είναι σημαντικό να αποστειρώνουμε τη μαρμελάδα για να μη χαλάσει, γιατί δεν έχει πολλή ζάχαρη. (Κανονικά, η μαρμελάδα θέλει 1 κιλό φρούτων και 1 κιλό ζάχαρη. Μειώνουμε τη ζάχαρη λοιπόν αλλά αποστειρώνουμε.)
Σχόλια