Μαρμελάδα σύκο

Μαρμελάδα σύκο

FiveStar: 
Average: 5 (4 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαρμελάδα

  • 1 kg σύκα
  • 324 γρ ζάχαρη
  • 35 γρ τζίντζερ
  • 23,5 γρ κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρμελάδα

Πλένουμε γρήγορα, χωρίς να τα πολυανακατεύουμε, ολόκληρα τα σύκα ώριμα. Τα κόβουμε στα τέσσερα μαζί με το φλοιό και τους ρίχνουμε τη ζάχαρη.

Σπάμε το τζίντερ με τον μπάτη ή με την επιφάνεια ένος δυνατού μαχαιριού (όχι με την κόψη) και το προσθέτουμε στα σύκα. Αφήνουμε 12 ώρες να μαριναριστούν.

Στην κατσαρόλα, μετά το μαρινάρισμα, πρέπει να έχουμε υγρά που να καλυπτούν τα φρούτα κατά 1 εκ. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό.

Βάζουμε κατευθείαν την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά, για πολλή ώρα. Όσο πιο σιγανή η φωτιά, τόσο το καλύτερο. Ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να δέσει το υγρό σαν σιρόπι (σαν το σιρόπι του μπακλαβά). Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με τη θερμότητα θα δέσει και άλλο και στο ψυγείο ακόμα περισσότερο.

Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και χοντροσπάμε το πιπέρι και τα ρίχνουμε μες στην μαρμελάδα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε σε γυάλινα βαζάκια. Κλείνουμε. Βράζουμε τα βαζάκια σε κατσαρόλα με νερό για 20 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό για να αποστειρωθούν. Είναι σημαντικό να αποστειρώνουμε τη μαρμελάδα για να μη χαλάσει, γιατί δεν έχει πολλή ζάχαρη.  (Κανονικά, η μαρμελάδα θέλει 1 κιλό φρούτων και 1 κιλό ζάχαρη. Μειώνουμε τη ζάχαρη λοιπόν αλλά αποστειρώνουμε.)

Για τη μαρμελάδα

  • 1 kg σύκα
  • 324 γρ ζάχαρη
  • 35 γρ τζίντζερ
  • 23,5 γρ κανέλα

Για τη μαρμελάδα

Πλένουμε γρήγορα, χωρίς να τα πολυανακατεύουμε, ολόκληρα τα σύκα ώριμα. Τα κόβουμε στα τέσσερα μαζί με το φλοιό και τους ρίχνουμε τη ζάχαρη.

Σπάμε το τζίντερ με τον μπάτη ή με την επιφάνεια ένος δυνατού μαχαιριού (όχι με την κόψη) και το προσθέτουμε στα σύκα. Αφήνουμε 12 ώρες να μαριναριστούν.

Στην κατσαρόλα, μετά το μαρινάρισμα, πρέπει να έχουμε υγρά που να καλυπτούν τα φρούτα κατά 1 εκ. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό.

Βάζουμε κατευθείαν την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά, για πολλή ώρα. Όσο πιο σιγανή η φωτιά, τόσο το καλύτερο. Ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να δέσει το υγρό σαν σιρόπι (σαν το σιρόπι του μπακλαβά). Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με τη θερμότητα θα δέσει και άλλο και στο ψυγείο ακόμα περισσότερο.

Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και χοντροσπάμε το πιπέρι και τα ρίχνουμε μες στην μαρμελάδα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε σε γυάλινα βαζάκια. Κλείνουμε. Βράζουμε τα βαζάκια σε κατσαρόλα με νερό για 20 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό για να αποστειρωθούν. Είναι σημαντικό να αποστειρώνουμε τη μαρμελάδα για να μη χαλάσει, γιατί δεν έχει πολλή ζάχαρη.  (Κανονικά, η μαρμελάδα θέλει 1 κιλό φρούτων και 1 κιλό ζάχαρη. Μειώνουμε τη ζάχαρη λοιπόν αλλά αποστειρώνουμε.)

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner