Φανουρόπιτα Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα

ΓΙΑ 1 ΦΟΡΜΑ ΚΕΪΚ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 24 ΕΚ.
FiveStar: 
Average: 4.6 (101 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 200 γρ. κονιάκ
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 35 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. κανέλα
  • 100 γρ. καρύδια, τριμμένα
  • 10 γρ. ξύσμα από πορτοκάλι
  • αλεύρι και ηλιέλαιο για την προετοιμασία της φόρμας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το κέικ

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τη σόδα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει ελαφρώς το μείγμα για περίπου 3 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τον χυμό, το κονιάκ θέτουμε το μίξερ ξανά σε λειτουργία και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις και μόλις ενσωματωθεί βάζουμε τα καρύδια και το ξύσμα.

Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ρίχνουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε στους 160°C στον αέρα μέχρι να ψηθεί εσωτερικά (βυθίζοντας ένα μικρό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, εάν αυτό βγαίνει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο), για 45 λεπτά περίπου.

 

*Παραδοσιακά η φανουρόπιτα γίνεται με 7 ή 9 υλικά που συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας και τις μέρες δημιουργίας. Για τη συγκεκριμένη εκδοχή έχουμε χρησιμοποιήσει 11 υλικά για να εμπλουτίσουμε τη γεύση και τα αρώματά της.

Μπορείτε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε 2 υλικά από την κανέλα, τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού για την παραδοσιακή εκδοχή της συνταγής.

Για το κέικ

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 200 γρ. κονιάκ
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 35 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. κανέλα
  • 100 γρ. καρύδια, τριμμένα
  • 10 γρ. ξύσμα από πορτοκάλι
  • αλεύρι και ηλιέλαιο για την προετοιμασία της φόρμας

VIDEO DIRECTIONS

Για το κέικ

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τη σόδα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει ελαφρώς το μείγμα για περίπου 3 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τον χυμό, το κονιάκ θέτουμε το μίξερ ξανά σε λειτουργία και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις και μόλις ενσωματωθεί βάζουμε τα καρύδια και το ξύσμα.

Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ρίχνουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε στους 160°C στον αέρα μέχρι να ψηθεί εσωτερικά (βυθίζοντας ένα μικρό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, εάν αυτό βγαίνει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο), για 45 λεπτά περίπου.

 

*Παραδοσιακά η φανουρόπιτα γίνεται με 7 ή 9 υλικά που συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας και τις μέρες δημιουργίας. Για τη συγκεκριμένη εκδοχή έχουμε χρησιμοποιήσει 11 υλικά για να εμπλουτίσουμε τη γεύση και τα αρώματά της.

Μπορείτε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε 2 υλικά από την κανέλα, τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού για την παραδοσιακή εκδοχή της συνταγής.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner