![Tips](https://www.yiannislucacos.gr/sites/default/files/styles/menu_image/public/menuimage/_mg_0694_copy.jpg?itok=yZF622i0)
![ΠΑΣΤΑ ΜΙΣΟ (MISO PASTE)](https://www.yiannislucacos.gr/sites/default/files/styles/head_image_960x600/public/2_4.jpg?itok=fLWxjc0K)
Το μίσο ή αλλιώς η πάστα μίσο (miso paste) είναι ένα παραδοσιακό Γιαπωνέζικο καρύκευμα και βασικό υλικό στη μαγειρική των Ασιατικών χώρων .
Είναι προϊόν ζύμωσης (fermentation). Φτιάχνεται κυρίως από φασόλια σόγια, αλάτι και κότζι (koji) ένα βακτήριο που ενεργοποιεί τη διαδικασία ζύμωσης.
Ο χρόνος ζύμωσης και τα υλικά που χρησιμοποιούνται επηρεάζουν τη γεύση και το χρώμα.
Τη συναντάμε σε αλμυρή, γλυκιά, ή και φρουτώδες γεύση και σε λευκή, κίτρινη, σκούρα κίτρινη ή κόκκινη απόχρωση.
Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι η λευκή και ή κόκκινη. Η κόκκινη μίσο παλαιώνεται συνήθως πάνω από ένα χρόνο και σύμφωνα με την αντίδραση Μαϊλάρντ (Maillard reaction) το χρώμα αλλάζει σταδιακά από λευκό, σε κόκκινο και καμιά φορά σε μαύρο.