Παράγεται κυρίως από το σησάμι και η θρεπτική του αξία προσεγγίζει αυτή του ελαιόλαδου. Έχει σχεδόν ίσες ποσότητες πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών και μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Περιέχει ψευδάργυρο και πολλά ορυκτά, καθώς και βιταμίνη Ε. Το χρώμα του σησαμελαίου ποικίλει: το ψυχρής έκθλιψης σησαμέλαιο έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα, ενώ το ινδικό σησαμέλαιο είναι χρυσό. Τα σησαμέλαια , της Ανατολικής Ασίας έχουν συνήθως σκούρο καφέ χρώμα. Αυτό το σκούρο χρώμα και η γεύση τους προέρχονται από ψημένο σουσάμι. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα. Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Το σησαμέλαιο είναι πολύ ανθεκτικό στο μαγείρεμα, έχει χαμηλό σημείο καπνού και οξειδώνεται δύσκολα. Αυτό οφείλεται στα φυσικά αντιοξειδωτικά του, γεγονός που το κάνει ιδανικό για μαγείρεμα Πρέπει όμως, να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, γιατί έχει δυνατή γεύση.