Οι καρποί της αμυγδαλιάς, καρυδιάς, καστανιάς, φουντουκιάς και άλλων οπωροφόρων δέντρων που έχουν ως εδώδιμο μέρος την ψίχα των καρπών. Στους ξηρούς καρπούς περιλαμβάνονται επίσης σπέρματα και άλλων φυτών που έχουν αυτή τη χρήση, όπως ο πασατέμπος, τα στραγάλια και ο ηλιόσπορος. Έχουν ως κύριο γνώρισμα την υψηλή τους θερμιδική αξία. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη Ε, αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγνησίου και καλίου, ενώ αποτελούν καλές πηγές θειαμίνης και φολικού οξέος. Περιέχουν επίσης, σίδηρο, ριβοφλαβίνη. Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο υγιεινές και επιλογές για δεκατιανό ή σνακ, εφόσον η ενεργειακή πρόσληψη δεν ξεπερνά την κατανάλωση ενέργειας. Έχουν πολλές χρήσεις τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Οι καρποί με ανέπαφο κέλυφος διατηρούνται από 2 -9 μήνες στο ψυγείο. Οι καθαρισμένοι ξηροί καρποί τοποθετούνται σε δοχεία που κλείνουν ερμητικά και τοποθετούνται σε χώρο σκοτεινό και δροσερό. Στο ψυγείο διατηρούνται πολύ καλύτερα και στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν από αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο. Να προτιμάτε να αγοράζετε τους ξηρούς καρπούς με το περίβλημά τους και να τους καθαρίζετε ή τουλάχιστον να τους αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκους, γιατί τα λιπαρά τους οξειδώνονται κι ταγκίζουν με την έκθεση στις περιβαλλοντικές συνθήκες και με το χρόνο. Στην αγορά διατίθενται και παράγωγα των ξηρών καρπών όπως, βούτυρο και έλαια.