Τα φασολάκια έχουν πολλές ποικιλίες και υπάρχουν πολλά χρώματα, από απαλό πράσινο ή κίτρινο μέχρι σκούρο πράσινο. Μαγειρεύονται και τρώγονται μέσα στο περικάρπιό τους.
Αποφύγετε τα πλαδαρά φασολάκια με άσχημη όψη. Τα περισσότερα είναι χωρίς ίνες και χρειάζονται μόνο κόψιμο στις άκρες. Έχουν πολλές μαγειρικές προσεγγίσεις: λαδερά, σε σαλάτες, σε μαγειρευτά κατσαρόλας κ.ά. Έχουν βιταμίνες Α και C.
Σε χάρτινη σακούλα παραμένουν σε καλή κατάσταση για 3-4 ημέρες.