Ονομάζονται έτσι οι αποξηραμένοι καρποί από διάφορα φυτά της οικογένειας των οσπρίων. Γι’ αυτό και τα ξερά φασόλια συναντώνται σε διάφορα μεγέθη και χρώματα (π.χ. μαύρα φασόλια, καφέ, κόκκινα και άσπρα). Το σχήμα τους ποικίλλει επίσης και έτσι μπορεί να είναι στρογγυλά, οβάλ, είτε σαν μισοφέγγαρα.
Τα φασόλια είναι βασικό είδος διατροφής σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Όσον αφορά το μαγείρεμά τους, μπορούν να γίνουν βραστά , σούπα, πουρές, αλλά και να μαγειρευτούν μαζί με άλλα υλικά ως μέρος διάφορων πιάτων.