ΡΕΒΙΘΙΑ

ΡΕΒΙΘΙΑ

Καρπός του φυτού «ρεβιθιά». Καλλιεργείται σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Είναι από τα πιο δημοφιλή όσπρια παγκοσμίως.

Τα ρεβίθια καταναλώνονται ως όσπρια, ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια), γίνονται επίσης αλεύρι και δίνουν υποκατάστατο καφέ.  Χρησιμοποιούνται και ως ζωοτροφή.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και συγκριτικά με τα άλλα όσπρια, υπερέχουν ως πηγή πρωτεΐνης.

Τα ρεβίθια χρειάζονται μούλιασμα πριν το μαγείρεμά τους. Καλό είναι να αποφεύγεται σε αυτή τη διαδικασία η χρήση σόδας, γιατί επηρεάζει τη θρεπτική τους αξία. Επίσης, επειδή με την παραμονή στο νερό φουσκώνουν, πρέπει να γνωρίζουμε ότι 1 φλιτζάνι ξερά ρεβίθια θα μας δώσει περίπου 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα.

Τα ρεβίθια σερβίρονται ως σούπα, μπαίνουν σε σαλάτες και συνοδεύουν πιάτα με κρέας ή ψάρι.  Από τα πιο γνωστά, απλά και νόστιμα ελληνικά πιάτα είναι η Ρεβιθάδα των Κυκλάδων, που παραδοσιακά σιγο-μαγειρεύεται όλο το βράδυ σε ειδικό πήλινο σκεύος μέσα σε φούρνο με ξύλα. Επίσης, είναι βασικό συστατικό για τα ανατολίτικα φαγητά hummus και falafel.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν και αποφλοιωμένα ρεβίθια. Είναι πιο εύπεπτα και μαγειρεύονται σχετικά πιο γρήγορα, αλλά στερούνται πολλών θρεπτικών στοιχείων συγκριτικά με αυτά που διατηρούν το φλοιό τους.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner