Ο καρπός του φυλλοβόλου δέντρου που πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία. Το σχήμα του είναι οβάλ και έχει σκούρο περίβλημα με υφή χαρτιού, το οποίο θρυμματίζεται. Τα φιστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς, με βουτυρένια γεύση όταν ψηθούν. Είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, πλούσια σε βιοτίνη, πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα. Καταναλώνονται ψημένα με αλάτι, είτε νωπά ανάλατα. Στη χώρα μας καλλιεργούνται δύο ποικιλίες: η αιγινίτικη και η νυχάτη. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φιστικοβούτυρου. Τα καβουρδισμένα φιστίκια μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σάλτσες, πουλερικά, κρεατικά, ψάρια, ζυμαρικά και ρύζι. Ταιριάζουν επίσης σε κέικ, μπισκότα και σιροπιαστά.