

Ο όρος φιλέτο χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος ή ψαριού είναι καθαρισμένο από κόκαλα, ώστε να περιέχει μόνο σάρκα. Σε ζώα όπως το μοσχάρι, το μοσχάρι γάλακτος, το χοιρινό και το αρνί, με τον όρο φιλέτο εννοούμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ζώου, το οποίο προέρχεται από την εσωτερική πλευρά της σπονδυλικής στήλης και λόγω της θέσης του είναι πιο τρυφερό από όλα τα υπόλοιπα κομμάτια. Στο μοσχάρι ζυγίζει μέχρι 4-5 κιλά, ενώ στο χοιρινό μέχρι 600 γραμμ. περίπου. Είναι από τα πιο ακριβά κομμάτια των παραπάνω ζώων γιατί, ενώ έχει μεγάλη ζήτηση λόγω της τρυφερότητάς του, αποτελεί ένα μικρό μέρος της συνολικής ποσότητας του κρέατος του ζώου.