Ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά. Υπάρχουν δύο τύποι, ο ξινός και ο γλυκός. Ο πρώτος, που είναι και ο γευστικότερος, γίνεται με αλεύρι από σκληρό σιτάρι και ξινισμένο γάλα και ο δεύτερος με αλεύρι και νωπό γάλα. Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό, ο τραχανάς απλώνεται, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές παρασκευές, για παράδειγμα στην Κρήτη ο τραχανάς ονομάζεται χόντρος και γίνεται από σπασμένο σιτάρι, ενώ ο ξινός τραχανάς με στάρι λέγεται ξινόχοντρος. Ανά περιοχή ποικίλλουν οι γεύσεις του και οι ονομασίες του. Οι χρήσεις του σε πιάτα είναι πάρα πολλές.