Σαλάτα με μαρούλι, φράουλες, γκοργκοντζόλα και προσούτο Σαλάτα με μαρούλι, φράουλες, γκοργκοντζόλα και προσούτο

Σαλάτα με μαρούλι, φράουλες, γκοργκοντζόλα και προσούτο

ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ 20 minutes
FiveStar: 
Average: 4.9 (10 votes)

INGREDIENTS

Για τη σαλάτα

  • 200 γρ. σαλάτα μαρούλι
  • 60 γρ. φράουλες καθαρισμένες, κομμένες στα 4
  • 30 γρ. προσούτο, κομμένο σε λωρίδες
  • 50 γρ. γκοργκοντζόλα, κομμένη σε κύβους
  • 30 γρ. καρύδια καραμελωμένα 
  • 80 γρ. βινεγκρέτ φράουλα 
  • 10 γρ. δυόσμος, χοντροκομμένος
  • αλάτι

Για τα καραμελωμένα καρύδια

  • 100 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα
  • 20 γρ. γλυκόζη
  • αλάτι

Για τη βινεγκρέτ φράουλα

  • 200 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
  • 25 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, λευκό
  • 10 γρ. μουστάρδα ντιζόν
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • αλάτι
  • νερό
  • ζάχαρη

DIRECTIONS

Για τη σαλάτα

Σε ένα πιάτο κρατάμε μία μικρή ποσότητα από τις φράουλες, το προσούτο, την γκοργκοντζόλα, τα καρύδια και τον δυόσμο. Σε  ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας μαζί  αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε από πάνω με τα υλικά που κρατήσαμε.

Για τα καραμελωμένα καρύδια

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τη γλυκόζη, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ώστε να επικαλυφθούν με τη γλυκόζη. Στρώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψί με φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να καραμελώσουν, για 5 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε. 

Για τη βινεγκρέτ φράουλα

Στο κάδο του μπλέντερ χτυπάμε  τη μουστάρδα, τις φράουλες και το ξίδι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο, αραιώνουμε αν χρειάζεται με λίγο κρύο νερό. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Για τη σαλάτα

  • 200 γρ. σαλάτα μαρούλι
  • 60 γρ. φράουλες καθαρισμένες, κομμένες στα 4
  • 30 γρ. προσούτο, κομμένο σε λωρίδες
  • 50 γρ. γκοργκοντζόλα, κομμένη σε κύβους
  • 30 γρ. καρύδια καραμελωμένα 
  • 80 γρ. βινεγκρέτ φράουλα 
  • 10 γρ. δυόσμος, χοντροκομμένος
  • αλάτι

Για τα καραμελωμένα καρύδια

  • 100 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα
  • 20 γρ. γλυκόζη
  • αλάτι

Για τη βινεγκρέτ φράουλα

  • 200 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
  • 25 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, λευκό
  • 10 γρ. μουστάρδα ντιζόν
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • αλάτι
  • νερό
  • ζάχαρη

Για τη σαλάτα

Σε ένα πιάτο κρατάμε μία μικρή ποσότητα από τις φράουλες, το προσούτο, την γκοργκοντζόλα, τα καρύδια και τον δυόσμο. Σε  ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας μαζί  αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε από πάνω με τα υλικά που κρατήσαμε.

Για τα καραμελωμένα καρύδια

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τη γλυκόζη, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ώστε να επικαλυφθούν με τη γλυκόζη. Στρώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψί με φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να καραμελώσουν, για 5 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε. 

Για τη βινεγκρέτ φράουλα

Στο κάδο του μπλέντερ χτυπάμε  τη μουστάρδα, τις φράουλες και το ξίδι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο, αραιώνουμε αν χρειάζεται με λίγο κρύο νερό. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Comments

YL Gift Card

Give an unexpected gift to your loved ones by letting them experience a cooking class at The Seminar Project, a wonderful meal at Psomi & Alati or Alio restaurant.
MORE

Stay informed

Register to receive our newsletter.
SUBSCRIBE
Espa Banner