Κοτόπουλο «χωριάτικο» με λουκάνικα, πιπεριές και χυλοπίτες Κοτόπουλο «χωριάτικο» με λουκάνικα, πιπεριές και χυλοπίτες

Κοτόπουλο «χωριάτικο» με λουκάνικα, πιπεριές και χυλοπίτες

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.6 (5 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο

  • 1,2 κιλά μπούτια κοτόπουλου
  • 130 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 280 γρ. ντομάτες, κομμένες σε όγδοα
  • 8 γρ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 4 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες
  • 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 3 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τις χυλοπίτες

  • 600 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 400 γρ. γάλα
  • 250 γρ. χυλοπίτες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. γραβιέρα
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι
  • 50 γρ. τσένταρ
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το κοτόπουλο

Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από τη μεριά της πέτσας μέχρι να πάρει πολύ έντονο χρώμα (αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, ίσως χρειαστεί να τη χαμηλώσουμε). Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα στρώνουμε σε ταψί. Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να ροδίσουν τα λαχανικά, δηλαδή για 50 περίπου λεπτά.

TIP: Σε τέτοιου είδους φαγητά που ψήνονται στον φούρνο είναι σημαντικό να μην παραγεμίζετε το ταψί με λαχανικά, για να ψηθούν σωστά.

Για τις χυλοπίτες

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις χυλοπίτες και προσθέτουμε ζωμό από κοτόπουλο, αλάτι και γάλα. Ενώ μαγειρεύονται οι χυλοπίτες σε μέτρια θερμοκρασία, τις ανακατεύουμε συχνά αλλά όχι συνέχεια για να μην κολλήσουν, και μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τρίβουμε στον τρίφτη τσένταρ, γραβιέρα και κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο τυρί που λιώνει εύκολα. Μόλις χυλώσουν οι χυλοπίτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ενσωματώνουμε τα τυριά. Προσθέτουμε βούτυρο.

Για το πιάτο

Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τις χυλοπίτες και από πάνω τα λαχανικά με το λουκάνικο και το μπούτι κοτόπουλου. Για το τελείωμα ρίχνουμε λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για το κοτόπουλο

  • 1,2 κιλά μπούτια κοτόπουλου
  • 130 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 280 γρ. ντομάτες, κομμένες σε όγδοα
  • 8 γρ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 4 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες
  • 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 3 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τις χυλοπίτες

  • 600 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 400 γρ. γάλα
  • 250 γρ. χυλοπίτες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. γραβιέρα
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι
  • 50 γρ. τσένταρ
  • αλάτι

VIDEO DIRECTIONS

Για το κοτόπουλο

Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από τη μεριά της πέτσας μέχρι να πάρει πολύ έντονο χρώμα (αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, ίσως χρειαστεί να τη χαμηλώσουμε). Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα στρώνουμε σε ταψί. Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να ροδίσουν τα λαχανικά, δηλαδή για 50 περίπου λεπτά.

TIP: Σε τέτοιου είδους φαγητά που ψήνονται στον φούρνο είναι σημαντικό να μην παραγεμίζετε το ταψί με λαχανικά, για να ψηθούν σωστά.

Για τις χυλοπίτες

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις χυλοπίτες και προσθέτουμε ζωμό από κοτόπουλο, αλάτι και γάλα. Ενώ μαγειρεύονται οι χυλοπίτες σε μέτρια θερμοκρασία, τις ανακατεύουμε συχνά αλλά όχι συνέχεια για να μην κολλήσουν, και μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τρίβουμε στον τρίφτη τσένταρ, γραβιέρα και κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο τυρί που λιώνει εύκολα. Μόλις χυλώσουν οι χυλοπίτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ενσωματώνουμε τα τυριά. Προσθέτουμε βούτυρο.

Για το πιάτο

Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τις χυλοπίτες και από πάνω τα λαχανικά με το λουκάνικο και το μπούτι κοτόπουλου. Για το τελείωμα ρίχνουμε λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER