Τάρτα λεμόνι με μέλι, θυμάρι και μασκαρπόνε

Τάρτα λεμόνι με μέλι, θυμάρι και μασκαρπόνε

ΓΙΑ ΤΑΡΤΙΕΡΑ 27 ΕΚ. 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.7 (46 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 112 γρ. βούτυρο, κρύο 
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 130 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
  • 1 αυγό
  • 2 γρ. αλάτι

Για την κρέμα λεμόνι και το σερβίρισμα

  • 2 αυγά
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. μέλι
  • θυμάρι, ολόκληρα κλωνάρια
  • 10 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 115 γρ. χυμό λεμόνι
  • 30 γρ. βούτυρο, κρύο
  • μασκαρπόνε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τη ζύμη

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ ή του πολυκοπτικού μηχανήματος όλα τα υλικά και τα δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. 

Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά) μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρός του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ταρτιέρα). Αν η ταρτιέρα δεν είναι από σιλικόνη, τη λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. 

Εναλλακτικά, μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας. Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της. 

Κάνουμε τρύπες στην ζύμη με ένα πιρούνι. 

Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και καλύπτουμε την επιφάνειά της με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο). 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 10-15 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. 

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

Για την κρέμα λεμόνι και το σερβίρισμα

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι, το μέλι και το θυμάρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα των αυγών να φτάσει στους 82°C, προσέχοντας μην κόψουν τα αυγά. 

Μόλις το μείγμα αρχίζει να πήζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, αλλάζουμε το σύρμα με μια μαρίζ. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πήξει. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε το μείγμα με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό. 

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Σουρώνουμε σε σήτα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε στην ψημένη ζύμη της τάρτας. 

Τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς και να σφίξει. 

Σερβίρουμε με μια κουταλιά μασκαρπόνε. 

 

Tip: Συντήρηση της ζύμης για μπισκότα, cookies, τάρτα

Για τη ζύμη

  • 112 γρ. βούτυρο, κρύο 
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 130 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
  • 1 αυγό
  • 2 γρ. αλάτι

Για την κρέμα λεμόνι και το σερβίρισμα

  • 2 αυγά
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. μέλι
  • θυμάρι, ολόκληρα κλωνάρια
  • 10 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 115 γρ. χυμό λεμόνι
  • 30 γρ. βούτυρο, κρύο
  • μασκαρπόνε

VIDEO DIRECTIONS

Για τη ζύμη

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ ή του πολυκοπτικού μηχανήματος όλα τα υλικά και τα δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. 

Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά) μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρός του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ταρτιέρα). Αν η ταρτιέρα δεν είναι από σιλικόνη, τη λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. 

Εναλλακτικά, μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας. Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της. 

Κάνουμε τρύπες στην ζύμη με ένα πιρούνι. 

Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και καλύπτουμε την επιφάνειά της με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο). 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 10-15 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. 

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

Για την κρέμα λεμόνι και το σερβίρισμα

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι, το μέλι και το θυμάρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα των αυγών να φτάσει στους 82°C, προσέχοντας μην κόψουν τα αυγά. 

Μόλις το μείγμα αρχίζει να πήζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, αλλάζουμε το σύρμα με μια μαρίζ. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πήξει. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε το μείγμα με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό. 

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Σουρώνουμε σε σήτα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε στην ψημένη ζύμη της τάρτας. 

Τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς και να σφίξει. 

Σερβίρουμε με μια κουταλιά μασκαρπόνε. 

 

Tip: Συντήρηση της ζύμης για μπισκότα, cookies, τάρτα

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER