Ντολμαδάκια με πλιγούρι Ντολμαδάκια με πλιγούρι

Ντολμαδάκια με πλιγούρι

ΓΙΑ 20 ΤΕΜΑΧΙΑ
FiveStar: 
Average: 5 (4 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τα ντολμαδάκια

  • 300 γρ. αμπελόφυλλα, από βάζο
  • 500 γρ. γέμιση πλιγούρι
  • νερό

Για τη γέμιση πλιγούρι

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. πλιγούρι
  • 150 γρ. νερό
  • 50 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 30 γρ. ντομάτα λιαστή, ψιλοκομμένη
  • 70 γρ. ντομάτες ψητές, ψιλοκομμένες
  • 30 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 8 γρ. δυόσμος
  • 6 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα ντολμαδάκια

Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω και στην άλλη  πλευρά με τα νεύρα βάζουμε στο κέντρο 25 γρ. γέμιση. Τυλίγουμε το ντολμαδάκι, πιέζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς το κέντρο και ρολάροντας μπροστά για να κλείσει και να γίνει ρολάκι. Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Ζεσταίνουμε το νερό και αλατίζουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει. Αν θέλουμε να σερβίρουμε τους ντολμάδες κρύους, τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος σκεπασμένους στο ψυγείο.

Για τη γέμιση πλιγούρι

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι καλά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη λιαστή ντομάτα, τις ψητές ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμύδια, το δυόσμο και αλατίζουμε. Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.

 

Για τα ντολμαδάκια

  • 300 γρ. αμπελόφυλλα, από βάζο
  • 500 γρ. γέμιση πλιγούρι
  • νερό

Για τη γέμιση πλιγούρι

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. πλιγούρι
  • 150 γρ. νερό
  • 50 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 30 γρ. ντομάτα λιαστή, ψιλοκομμένη
  • 70 γρ. ντομάτες ψητές, ψιλοκομμένες
  • 30 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 8 γρ. δυόσμος
  • 6 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

Για τα ντολμαδάκια

Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω και στην άλλη  πλευρά με τα νεύρα βάζουμε στο κέντρο 25 γρ. γέμιση. Τυλίγουμε το ντολμαδάκι, πιέζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς το κέντρο και ρολάροντας μπροστά για να κλείσει και να γίνει ρολάκι. Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Ζεσταίνουμε το νερό και αλατίζουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει. Αν θέλουμε να σερβίρουμε τους ντολμάδες κρύους, τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος σκεπασμένους στο ψυγείο.

Για τη γέμιση πλιγούρι

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι καλά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη λιαστή ντομάτα, τις ψητές ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμύδια, το δυόσμο και αλατίζουμε. Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.

 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER