Chardonnay

Chardonnay

Προέλευση & Καλλιέργεια
Λευκή, ξένη ποικιλία, η καταγωγή της οποίας πιθανολογείται ότι είναι η γαλλική Βουργουνδία, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ρίζες της να κρατούν από την Κροατία ή το Λίβανο.  Ως προς αυτό, ακόμα μπερδεύει. Καλλιεργείται σχεδόν σε οποιαδήποτε οινοπαραγωγική χώρα.

Αρώματα
Η ποικιλία δίνει κρασιά διαφορετικά ανάλογα με το κλίμα που καλλιεργείται. Σε ζεστά κλίματα, έχει τα κλασσικά της αρώματα, που είναι αυτά του mango, του ανανά και του ροδάκινου. Σε κρύα κλίματα, αναδύει περισσότερο μήλο και λεμόνι ενώ μετά από ωρίμανση δίνει κρασιά με αρώματα από ξερά φρούτα, butterscotch και βανίλια.

Στόμα
Η καλλιέργεια σε ζεστά κλίματα δίνει κρασί σχεδόν πάντα ξηρό και συχνά με γεμάτο σώμα. Είναι ισορροπημένο, αρκετά γευστικό αλλά με διακριτικότητα.

Γενικές πληροφορίες
Εξαίσιο παράδειγμα κρασιών από την εν λόγω ποικιλία παράγουν οι: Βουργουνδία { Chablis (χωρίς χρήση βαρελιού), Meursault, Puligny-Montrachet  και Chassagne–Montrachet}, Αυστραλία, Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία, Χιλή κα. Επίσης, το Chardonnay αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παραγωγή εξαιρετικών αφρώδη κρασιών, συμπεριλαμβανομένης και της Champagne. Η ποικιλία δένει αρμονικά με τα αρώματα του βαρελιού και αρκετά συχνά ωριμάζει σε νέα βαρέλια. Γενικότερα, το Chardonnay ασκεί μεγάλη γοητεία, δίνοντας τα καλύτερα κρασιά, τα οποία βελτιώνονται με ευκολία και διατηρούνται για 5-10 χρόνια. 

«Το Chardonnay είναι η Madonna, η Princess Diana & η Jerry Hall, τρία σε ένα!»Tim Atkin.

 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner