Πώς αποφεύγουμε το μαύρισμα των λαχανικών

Πώς αποφεύγουμε το μαύρισμα των λαχανικών

Είναι αρκετά τα φρούτα και τα λαχανικά που, όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα, μαυρίζουν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να έχουν άσχημη εμφάνιση.

Τέτοια παραδείγματα φρούτων και λαχανικών αποτελούν τα μήλα, τα αχλάδια, οι αγκινάρες και οι μελιτζάνες. Αυτά τα υλικά είναι τόσο ευαίσθητα που πολλές φορές μαυρίζουν πριν καν ακόμα προλάβουμε να τα μαγειρέψουμε.

Για να αποτρέψουμε το μαύρισμα των κομμένων φρούτων ή λαχανικών, μπορούμε να ακολουθήσουμε μια από τις παρακάτω προτάσεις:

Να αλείψουμε την κομμένη επιφάνεια του φρούτου ή του λαχανικού με λίγο χυμό λεμονιού.
Η μέθοδος αυτή έχει μέτρια αποτελέσματα και πολύ μικρή διάρκεια.

Να τα βυθίσουμε σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού.
Πρόκειται για μια μέθοδο αρκετά αποτελεσματική και ικανοποιητική όταν ο χρόνος παραμονής στο νερό δεν ξεπερνά την μία ώρα.

Να τα βυθίσουμε σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει ασκορβικό οξύ ή απλά, βιταμίνη C.
Το μόνο που έχετε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση είναι να διαλύσετε ένα αναβράζων δισκίο βιταμίνης C (ακόμα και η πολυβιταμίνη δουλεύει) σε λίγο νερό. Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καθώς το τρόφιμο δεν χάνει καθόλου το χρώμα του και το διατηρεί μέσα στο νερό για περισσότερο χρόνο. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως η παραμονή ενός φρούτου η λαχανικού στο νερό για παρατεταμένο διάστημα έχει και αρνητικές συνέπειες, με κυριότερη την απώλεια γεύσης και θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό δεν πρέπει να το παρακάνουμε.

Να μαγειρέψουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά άμεσα μετά το κόψιμο τους.
Το μαγείρεμα σταματάει τη διαδικασία της οξείδωσης και κατά συνέπεια το μαύρισμα των λαχανικών.

 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner