Κριθαράκι με κόκορα κοκκινιστό και ξινομυζήθρα

Κριθαράκι με κόκορα κοκκινιστό και ξινομυζήθρα

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ  λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.8 (5 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 700 γρ. μπούτια κόκορα
  • 130 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. καρότο, σε μέτριο καρέ
  • 200 γρ. κρεμμύδι, σε μέτριο καρέ
  • 100 γρ. πράσο, σε μέτριο καρέ
  • 100 γρ. σέλερι, σε μέτριο καρέ
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. ντομάτα πελτές
  • 80 γρ. κόκκινο κρασί
  • 280 γρ. ντομάτες, σε χοντρά καρέ
  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 2 γρ. κανέλα ξύλο
  • 1 γρ. γαρύφαλλο, ολόκληρο
  • 1 γρ. μπαχάρι
  • 500 γρ. κριθαράκι, βρασμένο
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. ξινομυζήθρα
  • δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από τη μεριά της πέτσας, μέχρι να πάρει πολύ έντονο χρώμα (αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, ίσως χρειαστεί να τη χαμηλώσουμε). Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το καρότο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι αλατίζουμε και 'ιδρώνουμε' για μερικά λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε με το πράσο και το σέλερι. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν, ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό, την φρέσκια ντομάτα και τα μπαχαρικά.

Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε στον φούρνο στους 120-130 βαθμούς C μέχρι να μαλακώσει αρκετά ο κόκορας.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο προσεκτικά. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και αν τα υγρά είναι αρκετά, φέρνουμε σε βρασμό και συμπυκνώνουμε.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, το βούτυρο, την παρμεζάνα και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε εάν χρειάζεται.

 Σερβίρουμε και προσθέτουμε από πάνω την ξινομυζήθρα. 

Για το πιάτο

  • 700 γρ. μπούτια κόκορα
  • 130 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. καρότο, σε μέτριο καρέ
  • 200 γρ. κρεμμύδι, σε μέτριο καρέ
  • 100 γρ. πράσο, σε μέτριο καρέ
  • 100 γρ. σέλερι, σε μέτριο καρέ
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. ντομάτα πελτές
  • 80 γρ. κόκκινο κρασί
  • 280 γρ. ντομάτες, σε χοντρά καρέ
  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 2 γρ. κανέλα ξύλο
  • 1 γρ. γαρύφαλλο, ολόκληρο
  • 1 γρ. μπαχάρι
  • 500 γρ. κριθαράκι, βρασμένο
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. ξινομυζήθρα
  • δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

Για το πιάτο

Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από τη μεριά της πέτσας, μέχρι να πάρει πολύ έντονο χρώμα (αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, ίσως χρειαστεί να τη χαμηλώσουμε). Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το καρότο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι αλατίζουμε και 'ιδρώνουμε' για μερικά λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε με το πράσο και το σέλερι. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν, ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό, την φρέσκια ντομάτα και τα μπαχαρικά.

Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε στον φούρνο στους 120-130 βαθμούς C μέχρι να μαλακώσει αρκετά ο κόκορας.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο προσεκτικά. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και αν τα υγρά είναι αρκετά, φέρνουμε σε βρασμό και συμπυκνώνουμε.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, το βούτυρο, την παρμεζάνα και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε εάν χρειάζεται.

 Σερβίρουμε και προσθέτουμε από πάνω την ξινομυζήθρα. 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER