Ριζότο κολοκύθας με παρμεζάνα και φασκόμηλο

Ριζότο κολοκύθας με παρμεζάνα και φασκόμηλο

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ  λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.4 (19 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το ριζότο

  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ρύζι Αρμπόριο
  • 200 γρ. λευκό κρασί
  • 1,2 κιλά ζωμό κοτόπουλου
  • 300 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 350 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε μέτρια καρέ
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 10 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τον πουρέ κολοκύθας

  • 1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε ένα ολόκληρο κομμάτι
  • αλάτι
  • ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ριζότο

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς και περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση κάθε φορά ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Προσέχουμε επίσης το βράσιμο να είναι χαμηλό, αλλά υπαρκτό.

Αλατίζουμε και, αφού έχουμε χρησιμοποιήσει την μισή ποσότητα του ζωμού και βρισκόμαστε στον μισό χρόνο μαγειρέματος του ριζότο, προσθέτουμε την κομμένη κολοκύθα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με τον ίδιο τρόπο. Όταν το ρύζι γίνει al dente, προσθέτουμε τον πουρέ της κολοκύθας και συνεχίζουμε μέχρι να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και το φασκόμηλο.

Για τον πουρέ κολοκύθας

Πασπαλίζουμε την κολοκύθα με αλάτι και ζάχαρη. Τοποθετούμε το κομμάτι σε ένα ταψί, με τη σάρκα προς τα κάτω, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να μαλακώσει. Με ένα κουτάλι διαχωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα και την πιέζουμε μέσα σε στραγγιστήρι για να αποβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείος και απαλός πουρές. 

Για το ριζότο

  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ρύζι Αρμπόριο
  • 200 γρ. λευκό κρασί
  • 1,2 κιλά ζωμό κοτόπουλου
  • 300 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • 350 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε μέτρια καρέ
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 10 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τον πουρέ κολοκύθας

  • 1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε ένα ολόκληρο κομμάτι
  • αλάτι
  • ζάχαρη

Για το ριζότο

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς και περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση κάθε φορά ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Προσέχουμε επίσης το βράσιμο να είναι χαμηλό, αλλά υπαρκτό.

Αλατίζουμε και, αφού έχουμε χρησιμοποιήσει την μισή ποσότητα του ζωμού και βρισκόμαστε στον μισό χρόνο μαγειρέματος του ριζότο, προσθέτουμε την κομμένη κολοκύθα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με τον ίδιο τρόπο. Όταν το ρύζι γίνει al dente, προσθέτουμε τον πουρέ της κολοκύθας και συνεχίζουμε μέχρι να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και το φασκόμηλο.

Για τον πουρέ κολοκύθας

Πασπαλίζουμε την κολοκύθα με αλάτι και ζάχαρη. Τοποθετούμε το κομμάτι σε ένα ταψί, με τη σάρκα προς τα κάτω, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να μαλακώσει. Με ένα κουτάλι διαχωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα και την πιέζουμε μέσα σε στραγγιστήρι για να αποβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείος και απαλός πουρές. 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER