Γιουβέτσι με μύδια αχνιστά, γαρίδες και σαφράν Γιουβέτσι με μύδια αχνιστά, γαρίδες και σαφράν

Γιουβέτσι με μύδια αχνιστά, γαρίδες και σαφράν

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 45 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.6 (41 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το γιουβέτσι

  • 400 γρ. κριθαράκι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κρασί λευκό
  • 1,5 κιλό ζωμό κοτόπουλου
  • λίγο σαφράν
  • λίγο χυμό λάιμ
  • λίγο ξύσμα λάιμ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 16 μύδια αχνιστά, χωρίς κέλυφος, με τους χυμούς τους
  • 100 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 8 γαρίδες, μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • αλάτι

Για τα αχνιστά μύδια

  • 16 μύδια φρέσκα με κέλυφος
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 2 γρ. πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το γιουβέτσι

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό.

Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το κριθαράκι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σαφράν και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό).

Ρίχνουμε το καλαμάρι, τις γαρίδες, τους χυμούς από το μαγείρεμα των μυδιών και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα βότανα και τα μύδια και ανακατεύουμε καλά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό.

Για τα αχνιστά μύδια

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε την πιπεριά τσίλι με τους σπόρους και το σκόρδο και σοτάρουμε τα μύδια σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε τα μύδια να μαγειρευτούν έως ότου ανοίξουν.  Τοποθετούμε τα μύδια σε ένα άλλο σκεύος και σουρώνουμε τον ζωμό που θα χρησιμοποιήσουμε στο κριθαράκι.   

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.

Κρατάμε τα μύδια μαζί με τους χυμούς από το μαγείρεμά τους.

TIP: Για να καθαρίσουμε τα μύδια τα τρίβουμε κάτω από κρύο νερό για να φύγει η άμμος που έχουν μέσα.

Για το γιουβέτσι

  • 400 γρ. κριθαράκι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κρασί λευκό
  • 1,5 κιλό ζωμό κοτόπουλου
  • λίγο σαφράν
  • λίγο χυμό λάιμ
  • λίγο ξύσμα λάιμ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 16 μύδια αχνιστά, χωρίς κέλυφος, με τους χυμούς τους
  • 100 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 8 γαρίδες, μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • αλάτι

Για τα αχνιστά μύδια

  • 16 μύδια φρέσκα με κέλυφος
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 2 γρ. πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Για το γιουβέτσι

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό.

Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το κριθαράκι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σαφράν και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό).

Ρίχνουμε το καλαμάρι, τις γαρίδες, τους χυμούς από το μαγείρεμα των μυδιών και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα βότανα και τα μύδια και ανακατεύουμε καλά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό.

Για τα αχνιστά μύδια

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε την πιπεριά τσίλι με τους σπόρους και το σκόρδο και σοτάρουμε τα μύδια σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε τα μύδια να μαγειρευτούν έως ότου ανοίξουν.  Τοποθετούμε τα μύδια σε ένα άλλο σκεύος και σουρώνουμε τον ζωμό που θα χρησιμοποιήσουμε στο κριθαράκι.   

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.

Κρατάμε τα μύδια μαζί με τους χυμούς από το μαγείρεμά τους.

TIP: Για να καθαρίσουμε τα μύδια τα τρίβουμε κάτω από κρύο νερό για να φύγει η άμμος που έχουν μέσα.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER