Για την σούπα αρακά
Φέρνουμε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό σε βρασμό και βράζουμε τον αρακά (προσθέτοντας τόση ποσότητα ώστε να μη σταματήσει ο βρασμός. Αν χρειαστεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία). Παγώνουμε σε νερό με πάγο και σουρώνουμε. Αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος, αυτό το βήμα μπορεί να παραλειφθεί αυξάνοντας λίγο το χρόνο μαγειρέματος του αρακά στο παρακάτω στάδιο.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και «ιδρώνουμε» μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και το σκόρδο και μόλις μυρίσουν προσθέτουμε το ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 1-2 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλέθουμε και περνάμε από ψιλή σήτα. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Αν δε σερβίρουμε άμεσα, τοποθετούμε τη σούπα σε σκεύος που βρίσκεται μέσα σε μπεν μαρί με πάγο, ώστε η σούπα να κρυώσει γρήγορα και να διατηρήσει το έντονο χρώμα της.
Σχόλια