Βελουτέ σούπα φακής με αυγό ποσέ

Βελουτέ σούπα φακής με αυγό ποσέ

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 45 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.5 (19 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 800 γρ. σούπα φακής
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μπέικον, κομμένο μπρουνουάζ
  • 300 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
  • 4 αυγά ποσέ
  • αλάτι
  • κρουτόν

Για τη σούπα φακής

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. μπέικον, κομμένο σε μεσαία καρέ
  • 120 γρ. πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 120 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 40 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1,7 κιλά ζωμό κοτόπουλο
  • 250 γρ. φακές
  • 12 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • αλάτι

Για τα αυγά ποσέ

  • 4 αβγά
  • ξίδι

Για τα κρουτόν

  • 250 γρ. ψωμί για τοστ, κομμένο σε μέτρια καρέ
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. βούτυρο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Αποσύρουμε το μπέικον σε απορροφητικό χαρτί.

Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα.

Σε ένα πιάτο, τοποθετούμε ένα αυγό, μαζί με μανιτάρια και μπέικον. Προσθέτουμε τη σούπα και συνοδεύουμε με κρουτόν.

Για τη σούπα φακής

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο και το μπέικον, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Προσθέτουμε το θυμάρι, τη δάφνη και το σκόρδο και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τις φακές και τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές.

Αλατίζουμε τον ζωμό, ώστε να είναι εύγευστος, αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι και αφήνουμε για 10 λεπτά. Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ και περνάμε από πολύ ψιλή σήτα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Για τα αυγά ποσέ

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και ξίδι σε δυνατή φωτιά μέχρι το σημείο βρασμού. Σπάμε το αυγό σε ένα μικρό φλιτζάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με ένα σύρμα στροβιλίζουμε το νερό.

Ρίχνουμε το αυγό στο κέντρο της κατσαρόλας και το αφήνουμε να μαγειρευτεί. Το αυγό είναι έτοιμο όταν ανέβει στην επιφάνεια του νερού.

Αφαιρούμε το αυγό από την κατσαρόλα προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα αβγά. 

Για τα κρουτόν

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολα και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανά.

Για το πιάτο

  • 800 γρ. σούπα φακής
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μπέικον, κομμένο μπρουνουάζ
  • 300 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
  • 4 αυγά ποσέ
  • αλάτι
  • κρουτόν

Για τη σούπα φακής

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. μπέικον, κομμένο σε μεσαία καρέ
  • 120 γρ. πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 120 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 40 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1,7 κιλά ζωμό κοτόπουλο
  • 250 γρ. φακές
  • 12 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • αλάτι

Για τα αυγά ποσέ

  • 4 αβγά
  • ξίδι

Για τα κρουτόν

  • 250 γρ. ψωμί για τοστ, κομμένο σε μέτρια καρέ
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. βούτυρο
  • αλάτι

Για το πιάτο

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Αποσύρουμε το μπέικον σε απορροφητικό χαρτί.

Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα.

Σε ένα πιάτο, τοποθετούμε ένα αυγό, μαζί με μανιτάρια και μπέικον. Προσθέτουμε τη σούπα και συνοδεύουμε με κρουτόν.

Για τη σούπα φακής

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο και το μπέικον, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Προσθέτουμε το θυμάρι, τη δάφνη και το σκόρδο και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τις φακές και τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές.

Αλατίζουμε τον ζωμό, ώστε να είναι εύγευστος, αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι και αφήνουμε για 10 λεπτά. Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ και περνάμε από πολύ ψιλή σήτα. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Για τα αυγά ποσέ

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και ξίδι σε δυνατή φωτιά μέχρι το σημείο βρασμού. Σπάμε το αυγό σε ένα μικρό φλιτζάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με ένα σύρμα στροβιλίζουμε το νερό.

Ρίχνουμε το αυγό στο κέντρο της κατσαρόλας και το αφήνουμε να μαγειρευτεί. Το αυγό είναι έτοιμο όταν ανέβει στην επιφάνεια του νερού.

Αφαιρούμε το αυγό από την κατσαρόλα προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα αβγά. 

Για τα κρουτόν

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολα και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανά.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER