Αρωματική σούπα κολοκύθας με καβουρδισμένο βούτυρο, μήλο και σέλερι Αρωματική σούπα κολοκύθας με καβουρδισμένο βούτυρο, μήλο και σέλερι

Αρωματική σούπα κολοκύθας με καβουρδισμένο βούτυρο, μήλο και σέλερι

ΓΙΑ 1.200 ΓΡ. ΣΟΥΠΑ Ή 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ 200 ΓΡ.
FiveStar: 
Average: 4.2 (9 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για την κολοκυθόσουπα

  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες 
  • 700 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 150 γρ. καρότο, κομμένο σε μεσαία καρέ
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 125 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 750 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 750 γρ. νερό
  • 1 γρ. μπαχάρι, τριμμένο (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού)
  • 0,5 γρ. κανέλλα, σκόνη (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού)
  • 1 δάφνη, φύλλο
  • 3 κόκκοι γαρύφαλλο, κόκκοι
  • 2,5 γρ. κόλιανδρος, τριμμένος
  • 150 γρ. βούτυρο, καβουρδισμένο
  • 60 γρ. μέλι
  • θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για το καβουρδισμένο βούτυρο

  • 225 γρ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

  • σέλερι, ψιλοκομμένο
  • μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • λαχανάκια Βρυξελλών, σε φύλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κολοκυθόσουπα

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, αλατίζουμε και «ιδρώνουμε» μέχρι να μαλακώσουν καλά. 

Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε το ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη και το γαρύφαλλο, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. 

Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα. 

Προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και αλέθουμε τη σούπα πολύ καλά. 

Περνάμε τη σούπα από σινουά. Αν χρειάζεται, αλατίζουμε.

Αν δε χρησιμοποιήσουμε άμεσα, κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μήλο και το σέλερι.

Tip: Επειδή οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι μικρές γιατί οι γεύσεις τους είναι έντονες, μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε σύμφωνα με τη γεύση σας και να παραλείψετε ή ακόμη και να προσθέσετε μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
 

Για το καβουρδισμένο βούτυρο

Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Το μαγειρεύουμε μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο ξανθό προς καφετί χρώμα και να μυρίσει καβουρδισμένο.

Αμέσως το αποσύρουμε από τη φωτιά και το καυτό σκεύος για να μην καεί.

Για την κολοκυθόσουπα

  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες 
  • 700 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 150 γρ. καρότο, κομμένο σε μεσαία καρέ
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 125 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 750 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 750 γρ. νερό
  • 1 γρ. μπαχάρι, τριμμένο (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού)
  • 0,5 γρ. κανέλλα, σκόνη (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού)
  • 1 δάφνη, φύλλο
  • 3 κόκκοι γαρύφαλλο, κόκκοι
  • 2,5 γρ. κόλιανδρος, τριμμένος
  • 150 γρ. βούτυρο, καβουρδισμένο
  • 60 γρ. μέλι
  • θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για το καβουρδισμένο βούτυρο

  • 225 γρ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

  • σέλερι, ψιλοκομμένο
  • μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • λαχανάκια Βρυξελλών, σε φύλλα

Για την κολοκυθόσουπα

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, αλατίζουμε και «ιδρώνουμε» μέχρι να μαλακώσουν καλά. 

Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε το ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη και το γαρύφαλλο, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. 

Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα. 

Προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και αλέθουμε τη σούπα πολύ καλά. 

Περνάμε τη σούπα από σινουά. Αν χρειάζεται, αλατίζουμε.

Αν δε χρησιμοποιήσουμε άμεσα, κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μήλο και το σέλερι.

Tip: Επειδή οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι μικρές γιατί οι γεύσεις τους είναι έντονες, μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε σύμφωνα με τη γεύση σας και να παραλείψετε ή ακόμη και να προσθέσετε μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
 

Για το καβουρδισμένο βούτυρο

Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Το μαγειρεύουμε μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο ξανθό προς καφετί χρώμα και να μυρίσει καβουρδισμένο.

Αμέσως το αποσύρουμε από τη φωτιά και το καυτό σκεύος για να μην καεί.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER