Σαλάτα με ρεβίθια και καλαμάρι Σαλάτα με ρεβίθια και καλαμάρι

Σαλάτα με ρεβίθια και καλαμάρι

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 30 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (4 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 320 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε ροδέλες πάχους 3 εκ.
  • 700 γρ. ρεβίθια μαγειρεμένα
  • 240 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε πλάγιες φέτες
  • 40 γρ. πιπεριές ψητές, κομμένες σε μικρά καρέ
  • 4 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 8 γρ. μαραθόσπορος, φρεσκοτριμμένος
  • 40 γρ. χυμός λεμόνι
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 125 γρ. καρότο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 50 γρ. μπέικον
  • 50 γρ. σκόρδο (ολόκληρες σκελίδες)
  • 700 γρ. νερό
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το καλαμάρι μέχρι να πάρει έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Αλατίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το καλαμάρι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, αλατίζουμε και σερβίρουμε.

Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό για 12 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με τα 700 γρ. νερό. Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν καλά, 1½ με 2 ώρες περίπου. Αλατίζουμε το ζωμό και δοκιμάζουμε ώστε να είναι εύγευστος και λίγο αλμυρός. Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους και έπειτα σουρώνουμε κρατώντας μόνο τα ρεβίθια και αφαιρώντας τα λαχανικά και το μπέικον (ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρασκευές). Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

*Το μπέικον και γενικώς τα καπνιστά αλλαντικά δίνουν ιδιαίτερη νοστιμιά στα όσπρια. Αν δεν επιθυμείτε τη χρήση του αφήστε το απλώς εκτός συνταγής.

Για το πιάτο

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 320 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε ροδέλες πάχους 3 εκ.
  • 700 γρ. ρεβίθια μαγειρεμένα
  • 240 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε πλάγιες φέτες
  • 40 γρ. πιπεριές ψητές, κομμένες σε μικρά καρέ
  • 4 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 8 γρ. μαραθόσπορος, φρεσκοτριμμένος
  • 40 γρ. χυμός λεμόνι
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 125 γρ. καρότο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 50 γρ. μπέικον
  • 50 γρ. σκόρδο (ολόκληρες σκελίδες)
  • 700 γρ. νερό
  • αλάτι

Για το πιάτο

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το καλαμάρι μέχρι να πάρει έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Αλατίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το καλαμάρι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, αλατίζουμε και σερβίρουμε.

Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό για 12 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με τα 700 γρ. νερό. Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν καλά, 1½ με 2 ώρες περίπου. Αλατίζουμε το ζωμό και δοκιμάζουμε ώστε να είναι εύγευστος και λίγο αλμυρός. Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους και έπειτα σουρώνουμε κρατώντας μόνο τα ρεβίθια και αφαιρώντας τα λαχανικά και το μπέικον (ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρασκευές). Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

*Το μπέικον και γενικώς τα καπνιστά αλλαντικά δίνουν ιδιαίτερη νοστιμιά στα όσπρια. Αν δεν επιθυμείτε τη χρήση του αφήστε το απλώς εκτός συνταγής.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER