Σαλάτα από φακές, με πλιγούρι, μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί

Σαλάτα από φακές, με πλιγούρι, μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
FiveStar: 
Average: 4.2 (55 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τις φακές

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 70 γρ. κρεμμύδι, κομμένο μπρουνουάζ
  • 30 γρ. καρότο, κομμένο μπρουνουάζ
  • 30 γρ. πράσο, κομμένο μπρουνουάζ
  • 30 γρ. σελινόριζα, κομμένη μπρουνουάζ
  • 80 γρ. μπέικον, σε  μικρά καρέ
  • 20 γρ. σκόρδο, σπασμένο
  • 250 γρ. φακές beluga
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 550 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • Αλάτι

Για το βρασμένο πλιγούρι

  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 150 γρ. πλιγούρι
  • αλάτι

Για το τελείωμα του πιάτου

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γλυκοπατάτα, σε μικρό καρέ
  • 120 γρ. μανιτάρια shiitake, σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. φακές beluga, βρασμένες
  • 400 γρ. πλιγούρι, βρασμένο
  • 10 γρ. σουσάμι
  • 5 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 20 γρ. ξύδι λευκό
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις φακές

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μπέικον και τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, καρότο, σελινόριζα). Αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, προσθέτουμε τις φακές, τον ζωμό και τη δάφνη. Φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αλατίζουμε τον ζωμό ώστε να είναι εύγευστος και αφήνουμε τις φακές για λίγα λεπτά μέσα στον ζωμό τους, για ν' απορροφήσουν το αλάτι. Σουρώνουμε και αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου και τη δάφνη.

Για το βρασμένο πλιγούρι

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και περιμένουμε, μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πλιγούρι. Σοτάρουμε για ένα λεπτό και ρίχνουμε τον ζωμό (ή νερό). Αλατίζουμε, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαγειρευτεί το πλιγούρι. Αφήνουμε το πλιγούρι αρχικά στην κατσαρόλα, μέχρι να κρυώσει λίγο και μετά, το απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ώστε να κρυώσει εντελώς. 

Για το τελείωμα του πιάτου

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη γλυκοπατάτα, μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να μαλακώσει καλά. Αλατίζουμε και αποσύρουμε σ' ένα σκεύος. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μανιτάρια.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά της σαλάτας σ' ένα μπολ και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε. 

Για τις φακές

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 70 γρ. κρεμμύδι, κομμένο μπρουνουάζ
  • 30 γρ. καρότο, κομμένο μπρουνουάζ
  • 30 γρ. πράσο, κομμένο μπρουνουάζ
  • 30 γρ. σελινόριζα, κομμένη μπρουνουάζ
  • 80 γρ. μπέικον, σε  μικρά καρέ
  • 20 γρ. σκόρδο, σπασμένο
  • 250 γρ. φακές beluga
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 550 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • Αλάτι

Για το βρασμένο πλιγούρι

  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 150 γρ. πλιγούρι
  • αλάτι

Για το τελείωμα του πιάτου

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γλυκοπατάτα, σε μικρό καρέ
  • 120 γρ. μανιτάρια shiitake, σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. φακές beluga, βρασμένες
  • 400 γρ. πλιγούρι, βρασμένο
  • 10 γρ. σουσάμι
  • 5 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 20 γρ. ξύδι λευκό
  • αλάτι

Για τις φακές

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μπέικον και τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, καρότο, σελινόριζα). Αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, προσθέτουμε τις φακές, τον ζωμό και τη δάφνη. Φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αλατίζουμε τον ζωμό ώστε να είναι εύγευστος και αφήνουμε τις φακές για λίγα λεπτά μέσα στον ζωμό τους, για ν' απορροφήσουν το αλάτι. Σουρώνουμε και αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου και τη δάφνη.

Για το βρασμένο πλιγούρι

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και περιμένουμε, μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πλιγούρι. Σοτάρουμε για ένα λεπτό και ρίχνουμε τον ζωμό (ή νερό). Αλατίζουμε, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαγειρευτεί το πλιγούρι. Αφήνουμε το πλιγούρι αρχικά στην κατσαρόλα, μέχρι να κρυώσει λίγο και μετά, το απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ώστε να κρυώσει εντελώς. 

Για το τελείωμα του πιάτου

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη γλυκοπατάτα, μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να μαλακώσει καλά. Αλατίζουμε και αποσύρουμε σ' ένα σκεύος. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μανιτάρια.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά της σαλάτας σ' ένα μπολ και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε. 

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner