Καλτσόνε με κιμά, τυριά & λαχανικά

Καλτσόνε με κιμά, τυριά & λαχανικά

1 Καλτσόνε (28 εκ.)
FiveStar: 
Average: 4.7 (26 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. μαγιά, νωπή
  • 300 γρ. νερό, χλιαρό 
  • 400 γρ. αλεύρι, σκληρό
  • 150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ελαιόλαδο

Για το καλτσόνε

  • 220 γρ. ζύμη πίτσας
  • 120 γρ. σάλτσα κιμά
  • 40 γρ.  κολοκύθι, σοτέ
  • 40  γρ. πιπεριά, κόκκινη, σοτέ
  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 40 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 1 γρ. ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για τη ζύμη

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το αλεύρι και 50 γρ. σιμιγδάλι. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. 

Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα στη μπασίνα με το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ζύμη μαλακή, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας ή στον πάγκο εργασίας. 

Γυρίζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την δουλεύουμε σταυρωτά, για 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και δουλεύουμε τη ζύμη για 1 λεπτό ακόμη. 

Βρέχουμε τη μπασίνα με ελαιόλαδο, βάζουμε τη ζύμη στην μπασίνα, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε ζεστό χώρο ή ακόμη και στον φούρνο στους 30°C, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Απλώνουμε τα υπόλοιπα 100 γρ. σιμιγδάλι σε ένα ταψί. Με μαλακές κινήσεις βγάζουμε τη ζύμη από τη μπασίνα, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε μικρότερες μπάλες. Τις τοποθετούμε πάνω στο ταψί, ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι από πάνω, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ζεστό χώρο, για περίπου 10-15 λεπτά. 

Απλώνουμε σιμιγδάλι στον πάγκο, τοποθετούμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να είναι διαμέτρου 28 εκ. περίπου και να έχει πάχος 0,5 εκ.

Για το καλτσόνε

Βεβαιωνόμαστε ότι η σάλτσα μπολονέζ είναι αρκετά στεγνή και δεν έχει πολλά υγρά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα μπολονέζ, το κολοκύθι, την πιπεριά, τη γραβιέρα, τη φέτα και τη φρέσκια ρίγανη.

Ανοίγουμε τη ζύμη στρογγυλή και την ακουμπάμε σε λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα υλικά στη μία μεριά της ζύμης. Ενώνουμε τις δύο πλευρές της ζύμης, διπλώνοντας και πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί  ένα μισοφέγγαρο.  

Ψήνουμε με τη λαδόκολλα σε καυτό ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 240°C,  για περίπου 10’ (τοποθετούμε στην προτελευταία θέση του φούρνου αν ψήσουμε με αντιστάσεις πάνω κάτω ή στη μεσαία θέση αν ψήσουμε σε αέρα). Πρέπει να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει. 

Έπειτα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Για τη ζύμη

  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. μαγιά, νωπή
  • 300 γρ. νερό, χλιαρό 
  • 400 γρ. αλεύρι, σκληρό
  • 150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ελαιόλαδο

Για το καλτσόνε

  • 220 γρ. ζύμη πίτσας
  • 120 γρ. σάλτσα κιμά
  • 40 γρ.  κολοκύθι, σοτέ
  • 40  γρ. πιπεριά, κόκκινη, σοτέ
  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 40 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 1 γρ. ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

VIDEO DIRECTIONS

Για τη ζύμη

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το αλεύρι και 50 γρ. σιμιγδάλι. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. 

Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα στη μπασίνα με το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ζύμη μαλακή, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας ή στον πάγκο εργασίας. 

Γυρίζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την δουλεύουμε σταυρωτά, για 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και δουλεύουμε τη ζύμη για 1 λεπτό ακόμη. 

Βρέχουμε τη μπασίνα με ελαιόλαδο, βάζουμε τη ζύμη στην μπασίνα, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε ζεστό χώρο ή ακόμη και στον φούρνο στους 30°C, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Απλώνουμε τα υπόλοιπα 100 γρ. σιμιγδάλι σε ένα ταψί. Με μαλακές κινήσεις βγάζουμε τη ζύμη από τη μπασίνα, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε μικρότερες μπάλες. Τις τοποθετούμε πάνω στο ταψί, ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι από πάνω, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ζεστό χώρο, για περίπου 10-15 λεπτά. 

Απλώνουμε σιμιγδάλι στον πάγκο, τοποθετούμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να είναι διαμέτρου 28 εκ. περίπου και να έχει πάχος 0,5 εκ.

Για το καλτσόνε

Βεβαιωνόμαστε ότι η σάλτσα μπολονέζ είναι αρκετά στεγνή και δεν έχει πολλά υγρά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα μπολονέζ, το κολοκύθι, την πιπεριά, τη γραβιέρα, τη φέτα και τη φρέσκια ρίγανη.

Ανοίγουμε τη ζύμη στρογγυλή και την ακουμπάμε σε λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα υλικά στη μία μεριά της ζύμης. Ενώνουμε τις δύο πλευρές της ζύμης, διπλώνοντας και πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί  ένα μισοφέγγαρο.  

Ψήνουμε με τη λαδόκολλα σε καυτό ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 240°C,  για περίπου 10’ (τοποθετούμε στην προτελευταία θέση του φούρνου αν ψήσουμε με αντιστάσεις πάνω κάτω ή στη μεσαία θέση αν ψήσουμε σε αέρα). Πρέπει να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει. 

Έπειτα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner