Πιτάκι τυλιχτό με μελωμένο χοιρινό, γραβιέρα Κρήτης και ντομάτα

Πιτάκι τυλιχτό με μελωμένο χοιρινό, γραβιέρα Κρήτης και ντομάτα

ΓΙΑ 25 ΠΙΤΑΚΙΑ
FiveStar: 
Average: 5 (1 vote)

ΥΛΙΚΑ

Για το χοιρινό μπρεζέ (για 1 κιλό περίπου)

  • 1,1 κιλό χοιρινό από λαιμό, κομμένο σε κύβους των 5 εκ. περίπου
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 2.5 κιλά ζωμός κοτόπουλου
  • 5 γρ. ρίγανη
  • αλάτι

Για τα πιτάκια

  • 500 γρ. χοιρινό μπρεζέ
  • 25 τεμ. τορτίγια 8",  κομμένη στη μέση
  • 375 γρ. μίγμα ανάμεικτων σαλατικών
  • 300 γρ. ντομάτα, χωρίς φλούδες και σπόρια, ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά, χοντροτριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το χοιρινό μπρεζέ (για 1 κιλό περίπου)

Αλατίζουμε το χοιρινό.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα πλασοτέ κατά προτίμηση (πλατιά και κοντή) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό με λίγο από το ελαιόλαδο, ώστε να πάρει πολύ καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί. Πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα και την επαναφέρουμε στη φωτιά.

Προσθέτουμε εκ νέου ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό και το χοιρινό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και τοποθετούμε στους 150°C στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό σε σημείο που να κόβεται με το πιρούνι (μπορούμε να αφήσουμε να μαγειρευτεί στην εστία, αλλά ο φούρνος είναι πιο ασφαλής λύση).

Επαναφέρουμε σε δυνατή φωτιά στην εστία και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά και να γλασάρει το χοιρινό. Προσέχουμε όσο προχωράει η συμπύκνωση να χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να μην αρπάξει. Μέχρι το τέλος της διαδικασίας, το κρέας θα έχει διαλυθεί εντελώς και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια. Κρυώνουμε γρήγορα και διατηρούμε στο ψυγείο.

Για τα πιτάκια

Απλώνουμε όσες περισσότερες τορτίγιες μπορούμε σε μια επιφάνεια εργασίας τη μία δίπλα στην άλλη, με την καμπυλωτή πλευρά να κοιτάζει δεξιά.

Τοποθετούμε 20 γρ. από το χοιρινό μπρεζέ, στη μέση και λίγο προς το κάτω μέρος της κάθε τορτίγιας.

Έπειτα βάζουμε από πάνω το μίγμα της ανάμικτης σαλάτας και τις ντομάτες (μοιράζουμε τις ποσότητες ισόποσα στα πιτάκια).

Τυλίγουμε προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα χωνί. Πιάνουμε το αριστερά κάτω μέρος της τορτίγιας και το φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε ν' ακουμπήσει την άλλη πλευρά της τορτίγιας δίπλα στη γέμιση και σφίγγουμε καλά. Ρολάρουμε με τη φορά της καμπύλης δημιουργώντας ένα χωνί.

Κρατώντας το πιτάκι όρθιο, γεμίζουμε με το τυρί και τυλίγουμε όλο το πιτάκι με λαδόκολλα που έχουμε κόψει σε μέγεθος 15x10 εκ.

Διατηρούμε στο ψυγείο ή τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ζεσταθεί το εσωτερικό και να πάρει χρώμα το τυρί.

Για το χοιρινό μπρεζέ (για 1 κιλό περίπου)

  • 1,1 κιλό χοιρινό από λαιμό, κομμένο σε κύβους των 5 εκ. περίπου
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 2.5 κιλά ζωμός κοτόπουλου
  • 5 γρ. ρίγανη
  • αλάτι

Για τα πιτάκια

  • 500 γρ. χοιρινό μπρεζέ
  • 25 τεμ. τορτίγια 8",  κομμένη στη μέση
  • 375 γρ. μίγμα ανάμεικτων σαλατικών
  • 300 γρ. ντομάτα, χωρίς φλούδες και σπόρια, ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά, χοντροτριμμένη

Για το χοιρινό μπρεζέ (για 1 κιλό περίπου)

Αλατίζουμε το χοιρινό.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα πλασοτέ κατά προτίμηση (πλατιά και κοντή) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό με λίγο από το ελαιόλαδο, ώστε να πάρει πολύ καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί. Πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα και την επαναφέρουμε στη φωτιά.

Προσθέτουμε εκ νέου ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό και το χοιρινό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και τοποθετούμε στους 150°C στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό σε σημείο που να κόβεται με το πιρούνι (μπορούμε να αφήσουμε να μαγειρευτεί στην εστία, αλλά ο φούρνος είναι πιο ασφαλής λύση).

Επαναφέρουμε σε δυνατή φωτιά στην εστία και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά και να γλασάρει το χοιρινό. Προσέχουμε όσο προχωράει η συμπύκνωση να χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να μην αρπάξει. Μέχρι το τέλος της διαδικασίας, το κρέας θα έχει διαλυθεί εντελώς και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια. Κρυώνουμε γρήγορα και διατηρούμε στο ψυγείο.

Για τα πιτάκια

Απλώνουμε όσες περισσότερες τορτίγιες μπορούμε σε μια επιφάνεια εργασίας τη μία δίπλα στην άλλη, με την καμπυλωτή πλευρά να κοιτάζει δεξιά.

Τοποθετούμε 20 γρ. από το χοιρινό μπρεζέ, στη μέση και λίγο προς το κάτω μέρος της κάθε τορτίγιας.

Έπειτα βάζουμε από πάνω το μίγμα της ανάμικτης σαλάτας και τις ντομάτες (μοιράζουμε τις ποσότητες ισόποσα στα πιτάκια).

Τυλίγουμε προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα χωνί. Πιάνουμε το αριστερά κάτω μέρος της τορτίγιας και το φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε ν' ακουμπήσει την άλλη πλευρά της τορτίγιας δίπλα στη γέμιση και σφίγγουμε καλά. Ρολάρουμε με τη φορά της καμπύλης δημιουργώντας ένα χωνί.

Κρατώντας το πιτάκι όρθιο, γεμίζουμε με το τυρί και τυλίγουμε όλο το πιτάκι με λαδόκολλα που έχουμε κόψει σε μέγεθος 15x10 εκ.

Διατηρούμε στο ψυγείο ή τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ζεσταθεί το εσωτερικό και να πάρει χρώμα το τυρί.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER