Κοτόπουλο σοτέ με σάλτσα λεμόνι, ψητό σκόρδο και θυμάρι

Κοτόπουλο σοτέ με σάλτσα λεμόνι, ψητό σκόρδο και θυμάρι

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4 (4 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο σοτέ

  • 2 κοτόπουλα, 1½ κιλό το καθένα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. άλμη

Για τη σάλτσα λεμόνι-θυμάρι

  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 75 γρ. τομάτα ψητή
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 30 γρ. σκόρδο ψητό
  • 25 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κοτόπουλο σοτέ

Ξεκοκαλίζουμε σύμφωνα με τη διαδικασία των βημάτων που εμφανίζονται στις εικόνες που ακολουθούν. Φυλάμε τα κόκαλα για ζωμό. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε άλμη για 24 ώρες. Αποσύρουμε από τη μαρινάδα και στεγνώνουμε καλά. Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα στο κοτόπουλο βάζοντας το στήθος από την επάνω πλευρά, το μπούτι από κάτω και τραβάμε την πέτσα καλά, ώστε να καλύψει όσο μεγαλύτερο κομμάτι της επιφάνειας γίνεται.

Δένουμε το κοτόπουλο με σπάγκο σε 2-3 σημεία το πολύ. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε πρώτα το κοτόπουλο με τη μεριά του στήθους προς τα κάτω. Μόλις το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, έχοντας στο νου μας να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του τηγανιού συχνά. Μόλις ροδίσει πολύ καλά το κοτόπουλο και η πέτσα γίνει τραγανή, γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Τελειώνουμε το μαγείρεμα όταν και αυτή η πέτσα γίνει τραγανή και το κοτόπουλο στο εσωτερικό του είναι μαγειρεμένο και οι χυμοί του διαυγείς.

Για τη σάλτσα λεμόνι-θυμάρι

Βάζουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό και σιγομαγειρεύουμε (ξαφρίζοντας κατά τη διάρκεια) και συμπυκνώνουμε στο μισό. Προσθέτουμε την τομάτα, το λεμόνι, το σκόρδο, αναμειγνύουμε και μαγειρεύουμε για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Αλατίζουμε και τελειώνουμε με τα φρέσκα βότανα.

* Για μια περισσότερο γευστικά ενισχυμένη σάλτσα μπορούμε να ψήσουμε τα κόκαλα στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Ψήνουμε επίσης κατά τον ίδιο τρόπο τα λαχανικά για ζωμό κοτόπουλο στις αναλογίες που αναφέρονται στη συνταγή για τον ζωμό. Φτιάχνουμε έναν ζωμό με αυτά τα συστατικά και χρησιμοποιούμε αυτόν για τη σάλτσα.

Για το κοτόπουλο σοτέ

  • 2 κοτόπουλα, 1½ κιλό το καθένα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. άλμη

Για τη σάλτσα λεμόνι-θυμάρι

  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 75 γρ. τομάτα ψητή
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 30 γρ. σκόρδο ψητό
  • 25 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για το κοτόπουλο σοτέ

Ξεκοκαλίζουμε σύμφωνα με τη διαδικασία των βημάτων που εμφανίζονται στις εικόνες που ακολουθούν. Φυλάμε τα κόκαλα για ζωμό. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε άλμη για 24 ώρες. Αποσύρουμε από τη μαρινάδα και στεγνώνουμε καλά. Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα στο κοτόπουλο βάζοντας το στήθος από την επάνω πλευρά, το μπούτι από κάτω και τραβάμε την πέτσα καλά, ώστε να καλύψει όσο μεγαλύτερο κομμάτι της επιφάνειας γίνεται.

Δένουμε το κοτόπουλο με σπάγκο σε 2-3 σημεία το πολύ. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε πρώτα το κοτόπουλο με τη μεριά του στήθους προς τα κάτω. Μόλις το κοτόπουλο αρχίσει να ροδίζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, έχοντας στο νου μας να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του τηγανιού συχνά. Μόλις ροδίσει πολύ καλά το κοτόπουλο και η πέτσα γίνει τραγανή, γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Τελειώνουμε το μαγείρεμα όταν και αυτή η πέτσα γίνει τραγανή και το κοτόπουλο στο εσωτερικό του είναι μαγειρεμένο και οι χυμοί του διαυγείς.

Για τη σάλτσα λεμόνι-θυμάρι

Βάζουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό και σιγομαγειρεύουμε (ξαφρίζοντας κατά τη διάρκεια) και συμπυκνώνουμε στο μισό. Προσθέτουμε την τομάτα, το λεμόνι, το σκόρδο, αναμειγνύουμε και μαγειρεύουμε για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Αλατίζουμε και τελειώνουμε με τα φρέσκα βότανα.

* Για μια περισσότερο γευστικά ενισχυμένη σάλτσα μπορούμε να ψήσουμε τα κόκαλα στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Ψήνουμε επίσης κατά τον ίδιο τρόπο τα λαχανικά για ζωμό κοτόπουλο στις αναλογίες που αναφέρονται στη συνταγή για τον ζωμό. Φτιάχνουμε έναν ζωμό με αυτά τα συστατικά και χρησιμοποιούμε αυτόν για τη σάλτσα.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

RECIPE STORY

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΟΚΑΛΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

 

 

 

  • READ THE RECIPE STORY

    RECIPE STORY

    ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΟΚΑΛΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

     

     

     

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER