Κοτόπουλο λεμονάτο & σκορδάτες πατάτες Κοτόπουλο λεμονάτο & σκορδάτες πατάτες

Κοτόπουλο λεμονάτο & σκορδάτες πατάτες

ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 5 (29 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 430 γρ. κοτόπουλο, μπούτι κομμένο στην μέση
  • 120 γρ. κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
  • 80 γρ. πράσο, σε χοντρά κομμάτια 3εκ
  • 100 γρ. φινόκιο, σε χοντρές φέτες
  • 7 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. κρασί λευκό
  • 150 γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1 γρ. λουΐζα, αποξηραμένη
  • 4 γρ. φλοίδα λεμονιού, ζουλιέν
  • ρίγανη, φρέσκια
  • 25 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε πλάγιες φέτες
  • αλάτι
  •  
  • * Προαιρετικά: 5 γρ. χυμό λεμονιού
     

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες, με φλούδα
  • 100 γρ. σκόρδο, κεφάλι
  • 5 κλωνάρια θυμάρι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • μαϊντανό, για το τελείωμα του πιάτου
  • κρεμμύδι φρέσκο, για το τελείωμα του πιάτου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το κοτόπουλο

Αλατίζουμε το κοτόπουλο απ' όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι  σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να πάρει καλό χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Το κρατάμε σε μια άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και το φινόκιο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλατίζουμε.

Όταν το κρεμμύδι "ιδρώσει" προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Προσθέτουμε τον ζωμό, τη λουΐζα και την φλοίδα του λεμονιού και επαναφέρουμε το κοτόπουλο με τα ζουμιά που έχει βγάλει. Φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε.

Τοποθετούμε το μίγμα με τα λαχανικά και το κοτόπουλο σε μια μικρή κατσαρόλα. Σκεπάζουμε καλά και μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140-150°C μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.

Βγάζουμε από το φούρνο και ελέγχουμε αν έχουν μαγειρευτεί τα λαχανικά και το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη, το φρέσκο κρεμμύδι και προαιρετικά τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε, αν χρειάζεται.

Για τις πατάτες

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τοποθετούμε σ’ ένα ταψί μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες (μία με μιάμιση ώρα).

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμα ζεστές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τις πατάτες και το ψητό σκορδο. Σπάμε το μείγμα μ’ ένα πιρούνι, ώστε να αποκτήσουν τη μορφή πουρέ αλλά παράλληλα να υπάρχουν και μικρά κομμάτια πατάτας.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Για το κοτόπουλο

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 430 γρ. κοτόπουλο, μπούτι κομμένο στην μέση
  • 120 γρ. κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
  • 80 γρ. πράσο, σε χοντρά κομμάτια 3εκ
  • 100 γρ. φινόκιο, σε χοντρές φέτες
  • 7 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. κρασί λευκό
  • 150 γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1 γρ. λουΐζα, αποξηραμένη
  • 4 γρ. φλοίδα λεμονιού, ζουλιέν
  • ρίγανη, φρέσκια
  • 25 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε πλάγιες φέτες
  • αλάτι
  •  
  • * Προαιρετικά: 5 γρ. χυμό λεμονιού
     

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες, με φλούδα
  • 100 γρ. σκόρδο, κεφάλι
  • 5 κλωνάρια θυμάρι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • μαϊντανό, για το τελείωμα του πιάτου
  • κρεμμύδι φρέσκο, για το τελείωμα του πιάτου

VIDEO DIRECTIONS

Για το κοτόπουλο

Αλατίζουμε το κοτόπουλο απ' όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι  σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να πάρει καλό χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Το κρατάμε σε μια άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και το φινόκιο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλατίζουμε.

Όταν το κρεμμύδι "ιδρώσει" προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Προσθέτουμε τον ζωμό, τη λουΐζα και την φλοίδα του λεμονιού και επαναφέρουμε το κοτόπουλο με τα ζουμιά που έχει βγάλει. Φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε.

Τοποθετούμε το μίγμα με τα λαχανικά και το κοτόπουλο σε μια μικρή κατσαρόλα. Σκεπάζουμε καλά και μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140-150°C μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.

Βγάζουμε από το φούρνο και ελέγχουμε αν έχουν μαγειρευτεί τα λαχανικά και το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη, το φρέσκο κρεμμύδι και προαιρετικά τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε, αν χρειάζεται.

Για τις πατάτες

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τοποθετούμε σ’ ένα ταψί μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες (μία με μιάμιση ώρα).

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμα ζεστές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τις πατάτες και το ψητό σκορδο. Σπάμε το μείγμα μ’ ένα πιρούνι, ώστε να αποκτήσουν τη μορφή πουρέ αλλά παράλληλα να υπάρχουν και μικρά κομμάτια πατάτας.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner