Κέικ σοκολάτας με καραμελωμένες μπανάνες, σάλτσα καραμέλας και macademia Κέικ σοκολάτας με καραμελωμένες μπανάνες, σάλτσα καραμέλας και macademia

Κέικ σοκολάτας με καραμελωμένες μπανάνες, σάλτσα καραμέλας και macademia

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.8 (4 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το σερβίρισμα

  • κέικ σοκολάτας
  • 60 γρ. macademia
  • καραμελωμένες μπανάνες
  • σάλτσα καραμέλας

Για το κέικ σοκολάτας

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 70 γρ. αλεύρι

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. γλυκόζη
  • Νερό
  • 45 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 στικ βανίλια φυσική
  • 1 γρ. αλάτι

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
  • 250 γρ. μπανάνες, καθαρισμένες
  • 30 γρ. κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε το κέικ με τις καραμελωμένες μπανάνες, τη σάλτσα καραμέλας και τα macademia.

Για το κέικ σοκολάτας

Λιώνουμε την κουβερτούρα. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε υψηλή ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε το επόμενο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, περιμένοντας πάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση. Τοποθετούμε σε προετοιμασμένη φόρμα 30Χ10 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μικρό μαχαίρι στο εσωτερικό του και αυτό βγει σχεδόν στεγνό, με λίγη υγρασία. Βγάζουμε από τον φούρνο και, αφού το αφήσουμε να κρυώσει λίγο, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Για τη σάλτσα καραμέλας

Τοποθετούμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και λίγο νερό σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα με προσοχή, γιατί θα αφρίσει αρκετά. Επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια καραμέλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο. Σουρώνουμε τη σάλτσα από σινουά και την κρυώνουμε.

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καβουρδιστεί ελαφρά το βούτυρο (η ζάχαρη μπορεί να μην λιώσει εντελώς). Προσθέτουμε τις μπανάνες, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά για 2 περίπου λεπτά. Όταν οι μπανάνες μαλακώσουν, προσθέτουμε το κονιάκ και τις κρατάμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.

Για το σερβίρισμα

  • κέικ σοκολάτας
  • 60 γρ. macademia
  • καραμελωμένες μπανάνες
  • σάλτσα καραμέλας

Για το κέικ σοκολάτας

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 70 γρ. αλεύρι

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. γλυκόζη
  • Νερό
  • 45 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 στικ βανίλια φυσική
  • 1 γρ. αλάτι

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
  • 250 γρ. μπανάνες, καθαρισμένες
  • 30 γρ. κονιάκ

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε το κέικ με τις καραμελωμένες μπανάνες, τη σάλτσα καραμέλας και τα macademia.

Για το κέικ σοκολάτας

Λιώνουμε την κουβερτούρα. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε υψηλή ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε το επόμενο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, περιμένοντας πάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση. Τοποθετούμε σε προετοιμασμένη φόρμα 30Χ10 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μικρό μαχαίρι στο εσωτερικό του και αυτό βγει σχεδόν στεγνό, με λίγη υγρασία. Βγάζουμε από τον φούρνο και, αφού το αφήσουμε να κρυώσει λίγο, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Για τη σάλτσα καραμέλας

Τοποθετούμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και λίγο νερό σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα με προσοχή, γιατί θα αφρίσει αρκετά. Επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια καραμέλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο. Σουρώνουμε τη σάλτσα από σινουά και την κρυώνουμε.

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καβουρδιστεί ελαφρά το βούτυρο (η ζάχαρη μπορεί να μην λιώσει εντελώς). Προσθέτουμε τις μπανάνες, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά για 2 περίπου λεπτά. Όταν οι μπανάνες μαλακώσουν, προσθέτουμε το κονιάκ και τις κρατάμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

@Yiannis Lucacos

INSTAGRAM FEED

FOLLOW ON INSTAGRAM

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER