Μελομακάρονα Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Για 35 τεμάχια των 25 γρ. 60 λεπτά
FiveStar: 
Average: 4.6 (135 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για το σερβίρισμα

  • μελομακάρονα
  • μέλι
  • καρύδια σπασμένα σε μικρά κομμάτια

Για τα μελομακάρονα

  • 350 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. καρυδόψυχα τριμμένη
  • 10 γρ. πορτοκάλι, ξύσμα
  • 4 γρ. κανέλλα σε σκόνη
  • 2 γρ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 2 γρ. μπέικιν σόδα
  • 120 γρ. ηλιέλαιο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 150 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 25 γρ. κονιάκ
  • 6 γρ. αλάτι
  • καρυδόψιχα, χοντροκομμένη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ.  κανέλα ξύλο
  • 5 γρ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 20 γρ. πορτοκάλι, φλούδα
  • 2 γρ. γαρύφαλλο ολόκληρο
  • 200 γρ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

VIDEO DIRECTIONS

Για το σερβίρισμα

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.

Για τα μελομακάρονα

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την τριμμένη καρυδόψιχα, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά στο μείγμα με τα άλευρα και αρχίζουμε να  ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια υγρή, εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 25 γρ. και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε πιέζοντας ελαφρώς με την παλάμη μας.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά, περίπου για 20 με 25 λεπτά.
Ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα προσεκτικά στο κρύο σιρόπι και τα σιροπιάζουμε για 2 λεπτά γυρίζοντάς τα πλευρές συχνά. Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν.

Για το σιρόπι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κρυώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο.
 

Tip:
* Η ζύμη για τα μελομακάρονα χρειάζεται λίγο ζύμωμα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε να ζυμώνουμε.

* Εναλλακτικά πλάθετε σε μακρόστενο ρομβοειδές σχήμα των 40 γρ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά, περίπου για 25 με 30 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

  • μελομακάρονα
  • μέλι
  • καρύδια σπασμένα σε μικρά κομμάτια

Για τα μελομακάρονα

  • 350 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. καρυδόψυχα τριμμένη
  • 10 γρ. πορτοκάλι, ξύσμα
  • 4 γρ. κανέλλα σε σκόνη
  • 2 γρ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 2 γρ. μπέικιν σόδα
  • 120 γρ. ηλιέλαιο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 150 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 25 γρ. κονιάκ
  • 6 γρ. αλάτι
  • καρυδόψιχα, χοντροκομμένη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ.  κανέλα ξύλο
  • 5 γρ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 20 γρ. πορτοκάλι, φλούδα
  • 2 γρ. γαρύφαλλο ολόκληρο
  • 200 γρ. μέλι

VIDEO DIRECTIONS

Για το σερβίρισμα

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.

Για τα μελομακάρονα

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την τριμμένη καρυδόψιχα, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά στο μείγμα με τα άλευρα και αρχίζουμε να  ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια υγρή, εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 25 γρ. και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε πιέζοντας ελαφρώς με την παλάμη μας.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά, περίπου για 20 με 25 λεπτά.
Ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα προσεκτικά στο κρύο σιρόπι και τα σιροπιάζουμε για 2 λεπτά γυρίζοντάς τα πλευρές συχνά. Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν.

Για το σιρόπι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κρυώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο.
 

Tip:
* Η ζύμη για τα μελομακάρονα χρειάζεται λίγο ζύμωμα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε να ζυμώνουμε.

* Εναλλακτικά πλάθετε σε μακρόστενο ρομβοειδές σχήμα των 40 γρ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά, περίπου για 25 με 30 λεπτά.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner