Ντολμαδάκια γιαλαντζί Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

ΓΙΑ 30 ΤΕΜΑΧΙΑ
FiveStar: 
Average: 4.5 (42 votes)

ΥΛΙΚΑ

Για τα ντολμαδάκια

  • 300 γρ. αμπελόφυλλα από βάζο, ξεπλυμένα σε αρκετό νερό για να φύγει η αλμύρα
  • νερό ή ζωμός κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν
  • γέμιση

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ρύζι
  • 400 γρ. νερό
  • 15 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 15 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 15 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 120 γρ κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. χυμός λεμονιού
  • 6 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα ντολμαδάκια

Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω και στην άλλη  πλευρά με τα νεύρα βάζουμε στο κέντρο 30γρ. γέμιση.

Τυλίγουμε το ντολμαδάκι, πιέζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς το κέντρο και ρολάροντας μπροστά για να κλείσει και να γίνει ρολάκι. Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Ζεσταίνουμε το νερό ή τον ζωμό και αλατίζουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει. Αν θέλουμε να σερβίρουμε τους ντολμάδες κρύους, τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος σκεπασμένους στο ψυγείο.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι καλά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το πράσινο μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

Για τα ντολμαδάκια

  • 300 γρ. αμπελόφυλλα από βάζο, ξεπλυμένα σε αρκετό νερό για να φύγει η αλμύρα
  • νερό ή ζωμός κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν
  • γέμιση

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ρύζι
  • 400 γρ. νερό
  • 15 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 15 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 15 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 120 γρ κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. χυμός λεμονιού
  • 6 γρ. αλάτι

Για τα ντολμαδάκια

Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω και στην άλλη  πλευρά με τα νεύρα βάζουμε στο κέντρο 30γρ. γέμιση.

Τυλίγουμε το ντολμαδάκι, πιέζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς το κέντρο και ρολάροντας μπροστά για να κλείσει και να γίνει ρολάκι. Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Ζεσταίνουμε το νερό ή τον ζωμό και αλατίζουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει. Αν θέλουμε να σερβίρουμε τους ντολμάδες κρύους, τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος σκεπασμένους στο ψυγείο.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι καλά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το πράσινο μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχόλια

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner