Πώς να τηγανίσουμε – Το ρηχό τηγάνισμα ως βασικός τρόπος ψησίματος

Πώς να τηγανίσουμε – Το ρηχό τηγάνισμα ως βασικός τρόπος ψησίματος

Το τηγάνισμα χωρίζεται σε 2 βασικές κατηγορίες, το ρηχό και το βαθύ, με βασική διαφορά των δύο την ποσότητα λαδιού.

Στο ρηχό τηγάνισμα το λάδι πρέπει να έρχεται περίπου μέχρι το 1/3 του ύψους του τροφίμου και όχι να το καλύπτει, ενώ στο βαθύ το τρόφιμο είναι βυθισμένο στο λάδι. Σκεφτείτε τη διαφορά στο μαγείρεμα ενός σνίτσελ και της τηγανητής πατάτας. Κατά τα άλλα, οι δύο μέθοδοι δεν διαφέρουν πολύ.

Σε αντίθεση με το σοτέ, το ψήσιμο κατά το τηγάνισμα επιτυγχάνεται από τη θερμότητα του λίπους και όχι από την άμεση επαφή με το τηγάνι. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική τόσο η σωστή επιλογή λίπους όσο και η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του για το τηγάνισμα. Αν είναι πολύ καυτό, η κρούστα θα καεί ενώ το εσωτερικό θα μείνει ωμό. Εάν πάλι δεν είναι αρκετά καυτό, η κρούστα δεν θα αναπτυχθεί σωστά και το τρόφιμο θα απορροφήσει πολύ λίπος.

Σε αυτήν τη μέθοδο μαγειρέματος, πολύ συχνά εφαρμόζεται προηγούμενως κάποια διαδικασία παναρίσματος του τροφίμου, είτε με αλεύρι, είτε με φρυγανιά είτε με χυλό.

Στο τηγάνισμα θέλουμε τα τρόφιμα να έχουν τραγανό εξωτερικό και τρυφερό εσωτερικό. Το χρώμα πρέπει να είναι ξανθό ανοιχτό έως σκούρο.

Τρόφιμα κατάλληλα για ρηχό τηγάνισμα:

• Κρεατικά : κυρίως μαλακά κομμάτια, χωρίς κόκαλο, χτυπημένα (σκαλοπίνι, σνίτσελ)

• Ψαρικά : ολόκληρα μικρά ψάρια ή φιλέτα

• Λαχανικά : τεμαχισμένα

Δείτε τα βήματα της διαδικασίας για ρηχό τηγάνισμα, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.

  1. Θερμαίνουμε το τηγάνι με το λάδι. 

    Η σωστή θερμοκρασία είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο για την εξέλιξη της διαδικασίας.

    Αν το λάδι είναι πολύ καυτό, το τρόφιμο θα μαγειρευτεί πολύ γρήγορα εξωτερικά χωρίς να μαγειρευτεί το εσωτερικό.

    Αν πάλι το λάδι είναι σε χαμηλή θερμοκρασία, το τρόφιμο θα απορροφήσει μεγάλη ποσότητα λαδιού, με αποτέλεσμα ένα λιπαρό τελικό προϊόν.

    step
  2. Προσθέτουμε το τρόφιμο στο λάδι προσεχτικά και από κοντινή απόσταση, ώστε να μην πεταχτούν λάδια τριγύρω.

    Ακουμπάμε το τρόφιμο στο τηγάνι αφήνοντας το να πέσει προς την πλευρά που είναι μακριά μας.

    Έτσι, ακόμη και αν πεταχτούν λάδια δεν θα έρθουν προς το μέρος μας.

    step
  3. Δεν παραγεμίζουμε το σκεύος.

    Προσθέτουμε τόση ποσότητα ώστε να συνεχίζεται το τηγάνισμα με τον ίδιο ρυθμό.

    Αν παραγεμίσουμε το σκεύος, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα βρεθούμε στην ανεπιθύμητη κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω.

    step
  4. Γυρίζουμε πλευρά μόλις δημιουργηθεί η σωστή κρούστα.

    step
  5. Αποσύρουμε το τρόφιμο μόλις είναι έτοιμο, αφήνοντάς το να στραγγίσει σε απορροφητικό χαρτί.

    Προσέχουμε να έρχεται σε επαφή με το χαρτί όλη η επιφάνεια του τηγανισμένου τροφίμου, ώστε να απορροφηθεί όλο το περιττό λάδι.

    step
  6. Αλατίζουμε.

    step

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project, στο Ψωμί & Αλάτι και στο Alio.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ
Espa Banner