Πώς να φτιάξουμε ένα σουφλέ (αλμυρό ή γλυκό)

Πώς να φτιάξουμε ένα σουφλέ (αλμυρό ή γλυκό)

 

Δείτε τα βήματα της διαδικασίας για την παρασκευή ενός σουφλέ, ακολουθώντας τη σειρά των φωτογραφιών.

  1. Επιλέγουμε σκεύος κατάλληλου είδους και χωρητικότητας.

    Τα σκεύη που συνήθως χρησιμοποιούνται για σουφλέ είναι πορσελάνινα και ονομάζονται ραμεκίν (ramekin).

    Η πορσελάνη καλύπτει το αισθητικό μέρος, μιας και τα σουφλέ μαγειρεύονται και σερβίρονται στο ίδιο σκεύος.

    Το μείγμα θα πρέπει να καλύψει περίπου τα ¾ του σκεύους. Αν γεμίσουμε περισσότερο, διατρέχουμε τον κίνδυνο το μείγμα να χυθεί εκτός σκεύους κατά το μαγείρεμα. Αν πάλι γεμίσουμε λιγότερο, τότε θα χάσουμε το εφέ της ανύψωσης.

    step
  2. Προετοιμάζουμε το σκεύος.

    Αλείφουμε την εσωτερική επιφάνεια με βούτυρο.

    Για αλμυρά σουφλέ, πασπαλίζουμε με τριμμένο σκληρό τυρί (π.χ. παρμεζάνα), και για γλυκά με ζάχαρη.

    Το βούτυρο βοηθά στην αποκόλληση του σουφλέ από τα τοιχώματα του σκεύους και το τυρί ή η ζάχαρη στο να δημιουργηθεί κατά το ψήσιμο μια εύγευστη και ελαφρώς τραγανή κρούστα.

    step
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180οC.

    Είναι η ιδανικότερη θερμοκρασία για τον σωστό συγχρονισμό της ανύψωσης και του ψησίματος του σουφλέ.

    step
  4. Προετοιμάζουμε τη βάση.

    Δύο πράγματα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κατά την παρασκευή της βάσης:

    • Το πρώτο είναι πως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να είναι ιδιαίτερα γευστική και σε πιο έντονο βαθμό από το κανονικό, για να αντισταθμιστεί η προσθήκη των άγευστων ασπραδιών και του αέρα. 
    • Το δεύτερο είναι η πυκνότητα της βάσης, που θα πρέπει να είναι σαν παχύρρευστη κρέμα.
    step
  5. Χτυπάμε τα ασπράδια, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

    step
  6. Ενσωματώνουμε τα ασπράδια στη βάση, έχοντας ως στόχο από τη μία να ομογενοποιήσουμε τα δύο μείγματα όσο το δυνατό καλύτερα και από την άλλη να χάσουμε τον λιγότερο δυνατό αέρα.

    Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να αφήσουμε πρώτα τη βάση να κρυώσει πριν ενσωματώσουμε τα ασπράδια.

    Αρχίζουμε προσθέτοντας το ¼ της μαρέγκας στη βάση και αναμειγνύοντας γρήγορα με ένα σύρμα. Με αυτό τον τρόπο ελαφρύνουμε τη σύσταση της βάσης, ώστε να είναι ευκολότερη η ενσωμάτωση της υπόλοιπης μαρέγκας.

    Έπειτα συνεχίζουμε να προσθέτουμε τη μαρέγκα στη βάση ανά ¼ της ποσότητας, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα αργά και σταθερά με κυκλική κίνηση από πάνω προς τα κάτω.

    step
  7. Γεμίζουμε το σκεύος και ψήνουμε.

    Ο χρόνος ψησίματος σχετίζεται με το μέγεθος του σκεύους.

    Επίσης ο βαθμός ψησίματος του σουφλέ εναπόκειται στο προσωπικό μας γούστο και είναι υποκειμενικός.

    Σαν γενική οδηγία θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σουφλέ θα πρέπει να έχει φουσκώσει αρκετά, να έχει σχηματίσει μια απαλή κρούστα εξωτερικά και, αν το τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα, το μείγμα να δείχνει σχεδόν στεγνό αλλά όχι τελείως.

    step

The Seminar Project

Κάθε Hands-on μάθημα μαγειρικής στο The Seminar Project υπόσχεται μια ευχάριστη και απόλυτα δημιουργική εμπειρία!
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

YL Gift Card

Κάντε ένα πρωτότυπο δώρο και χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα μοναδικές εμπειρίες στο The Seminar Project και στο Ψωμί & Αλάτι.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο newsletter για να είστε πάντα ενημερωμένοι για ό,τι καινούργιο ετοιμάζουμε.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER